“Savunma sanayii sektörü “Sektörel İş Birliği ve Nitelikli İş Gücü” odağında 7’nci kez bir araya geldi”
TSSK 7’nci Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi, TSSK Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Öktem ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Veşan Kök’ün açılış konuşmasıyla ODTÜ, ODTÜ TEKNOKENT ve Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) tarafından, “Sektörel İş Birliği ve Nitelikli İş Gücü” ana teması ile ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Türk savunma, havacılık ve siber güvenlik sektörünün, mühendislik ve tasarım alanında önde gelen kümelenmesi Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK), bu yıl 7’ncisini düzenlediği Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi etkinliğinde, “sektörel iş birliği” ve “nitelikli iş gücü” odak noktası oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) desteğiyle yapılan etkinlik, T.C. Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK, ASO ve SASAD iş birliğiyle, TSSK, ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından dün ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Savunma Sanayiinde işe girenlerin sayısı 4 kat arttı
TSSK 7. Proje Pazarı ve İşbirliği Zirvesi’nde Savunma Sanayii ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından analiz edilen üniversite istatistiklerini paylaşan Doç. Dr. Salim Atay son 5 yıl içerisinde savunma sanayiiinde işe girenlerin sayısının 4 kat arttığını belirtti.
Salim Atay’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar:
- “Savunma sanayiine en çok mezun veren ilk üç üniversite sırasıyla %28 ODTÜ; %11 Bilkent ve %9 İTÜ’dür.”
- “Savunma sanayiinde işe girenlerin yüzde 92’si mühendislik bölümü mezunudur. Çalışanların %30’u elektrik elektronik mühendisi, %24’ü makine mühendisi, %15’i de bilgisayar mühendisidir.”
Zirvede konuşma yapan Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ise, büyük önem arz eden bir ifade olarak, “Yakın zamanda katma değeri yüksek, tabiri caizse CD kadar küçük bir sistemi Umman’a 10 milyon dolara sattık” dedi.
TSSK
Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK), savunma ve havacılık sanayisinde, ana yüklenicilerin yürüttüğü veya ileride yürütebilecekleri projelerde görev almak isteyen ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinin, kendilerini ana yüklenicilere ve tedarik makamlarına tanıtabilecekleri bir platform olarak, 2010 yılında kuruldu ve daha sonra diğer teknokentleri ve Ar-Ge merkezlerini de kucaklayarak ağını genişletti.
Bugün, TSSK üyesi 140 firmada, yaklaşık 3000 personel görev yapıyor. Üyelerinin, TSSK’nın faaliyet alanlarında yürüttüğü proje sayısı 600’ün üzerinde. 2018 sonu itibarıyla TSSK üyeleri, savunma, havacılık ve güvenlik projelerinde toplam 1,9 milyar liralık ciro elde etti. Yine 2018 yılı sonu itibarıyla kümelenme üyesi firmalar, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor; ihracat rakamı da 135 milyon doları aşmış durumda.
Etkinlik alanımızdan hızlı bir video;#tssk #millisavunma #savunmasanayii pic.twitter.com/f1jQe7yBYD
— TSSK (@TSSKofficial) February 5, 2020
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.