TÜBİTAK SAGE savunma sanayii için kritik parça olan çarpma anahtarını millileştirdi.
TÜBİTAK SAGE çarpma etkisini algılayarak tapalarda bağlı devrenin açılması/kapanmasını sağlayan tetikleyici mekanizma olan çarpma anahtarını millileştirdi.
TÜBİTAK SAGE gelişmeyi resmi Twitter hesabından,
”Kritik millileşme çarpma anahtarı. Çarpma etkisini algılayarak tapalarda bağlı devrenin açılması/kapanmasını sağlayan tetikleyici mekanizma TÜBİTAK SAGE’nin Ar-Ge gücüyle millileştirildi. Yurt dışı bağımlılığın son bulduğu ürün, savunma sektörümüzde kullanılabilecek”
şeklinde paylaştı.
Kritik millileşme çarpma anahtarı🔐
Çarpma etkisini algılayarak tapalarda bağlı devrenin açılması/kapanmasını sağlayan tetikleyici mekanizma #TÜBİTAKSAGE’nin Ar-Ge gücüyle millileştirildi.🇹🇷
🔗Yurt dışı bağımlılığın son bulduğu ürün, savunma sektörümüzde kullanılabilecek. pic.twitter.com/1EcnXrq4Fa
— TÜBİTAK SAGE (@SageTubitak) October 5, 2022
TST 101 TAPASI ( Hava Mühimmatı Tapası)
TST-101 Tapası, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan bombalarda kullanılmak üzere geliştirilmekte olan bir sert hedef tapasıdır.
TST-101 Tapa Komplesi; Mk-80 serisi uçak bombaları, SOM, SOM-J füzeleri ve Nüfuz Edici Bomba gibi mühimmat sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilen, elektromekanik tapa ve tapa başlatıcısını içeren tapa komplesidir.
TST-101 Tapasının ateşleme fonksiyonları,
- Çarpma anahtarı
- Kırılma anahtarı
- Yakınsama sensörü’dür.
TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN A.Ş. yerli ve milli tapa komplesi geliştirme konusunda işbirliği protokolü imzalamıştı
Türkiye’nin savunma sanayiinde önde gelen iki kuruluşu olan TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN A.Ş., mühimmat sistemleri için en kritik parçalardan biri olan bu ürünü, yerli ve milli imkânlarla üretebilmek adına, sahip oldukları bilgi, deneyim ve altyapılarını birlikte kullanma konusunda anlaşmaya varmıştı.
İşbirliği kapsamında Tasarım Sorumlusu ve Otoritesi olan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmekte olan ürünün, geliştirme süreci kısa süre içerisinde tamamlanarak, kalifikasyon sürecine geçilecektir. Ardından, her iki kurumun işbirliğiyle ROKETSAN A.Ş. bünyesinde seri üretim faaliyetleri için üretim hattı kurulacaktır. Ürünün, pazarlama ve satış faaliyetleri ise ROKETSAN A.Ş. tarafından yürütülecektir.
Bu ürünün yerli ve milli bir şekilde üretilmesiyle, savunma sanayiinde kritik bir bileşenin daha yurtdışı bağımlılığına son verilmiş olacaktır. Ayrıca, küresel ölçekte geniş bir pazara sahip olan ve ihracat potansiyeli bulunan TST-101 Tapasının, Türkiye’nin küresel savunma sanayii pazarındaki konumunu da güçlendirmesi beklenmektedir.
İlgili Olarak

İnşaat / İşletme / Endüstri Mühendisliği / Tarih / mezunu, Savunma Sanayii meraklısı, Hayat boyu öğrenci