TÜBİTAK SAGE KÂŞİF Küresel Konumlandırma Sistemi Alıcısı’nı sahada test etti
“Milli Savunma için Milli Ar-Ge” sloganıyla çalışmalarını yürüten TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), savunma sanayii alanında geliştirdiği önemli projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmeye devam ediyor.
TÜBİTAK SAGE, askeri gereksinimleri ve yüksek hassasiyet gerektiren seyrüsefer uygulama ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile başlattığı KÂŞİF Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı projesindeki ilk ürününü askeri sahada başarılı bir şekilde test etti.
KÂŞİF, TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkanlar kullanılarak geliştirilen, yüksek hız ve yüksek irtifa gerektiren dinamik askeri platformlarda kullanıma uygun, hassas Küresel Konumlama Sistemi alıcısı olarak önem kazanıyor. Sistemin RF, sayısal ve analog elektronik donanımı, mekanik, yazılım ve algoritma tasarımları TÜBİTAK SAGE tarafından gerçekleştirildi.
KÂŞİF alıcısı ile Türk Savunma Sanayii’nde KKS alıcısına ilişkin yurt dışı bağımlılığın kaldırılması ve bu teknolojiye bağlı sahada fark yaratacak ileri teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli laboratuvar ve insan kaynağının oluşturulması amaçlandı.
KAŞİF’in özellikleri
KAŞİF GNSS alıcısı donanımı, L1 ve L2 bantlarını desteklemektedir. Yatayda <2m (RMS), dikeyde <4m (RMS) doğruluk ile pozisyon, <0.2 m/s (RMS) çözünürlükte de hız bilgisi üretebilmektedir. Hızlı başlatma süresi 15 sn, normal başlatma süresi 50 sn, tekrar yakalama süresi ise 1 sn’dir. Ürün, askeri MIL-STD-810F standardına da kalifiye olmuştur.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KÂŞİF alıcısı, güdüm kitlerine entegre edilmiş ve 10 Temmuz 2020 tarihinde Konya Karapınar’da gerçekleştirilen atış testi ile sahada yüksek hassasiyeti doğrulanmış ilk ve tek, yerli ve milli GPS alıcısıdır.
GNSS Entegresini TÜBİTAK SAGE geliştirdi
Güdüm sistemlerinin güvenliği, güvenilirliği özellikle dışa bağımlı olunmadan üretimi için kritik bir ürün olan KAŞİF ile ilgili Defence Turk yazarı Kadir Doğan şunları söyledi:
“Kaşif GNSS Alıcısı çok önemli bir ürün. Bu gibi sistemler, platformların hareketinin sağlanması açısından çok önem arz ediyor. Günümüzde neredeyse tüm hava, kara ve deniz platformlarında bu sistemler çok sıklıkla kullanılıyor. KAŞİF’in de rakiplerine kıyasla bir çok özelliği mevcut. Öncelikle süpersonik hızlarda görev yapacak platformlar için tasarlanmış bir ürün. Bu hızlarda hareket ederken, uydulardan veri alınıp, konum bilgisinin belirlenmesi çok zor bir iş. KAŞİF’in özelliklerine bakarsak, muadilllerine kıyasla oldukça iyi bir iş başardığını görüyoruz bu konuda.
KAŞİF’in önemini bu şekilde anlatan Doğan, sistemin entegresinin de SAGE tarafından tasarlandığını belirtti ve şunları aktardı:
“KAŞİF’in bir diğer özelliği ise tasarımı. Ülkemizde ve dünyada bu alanda geliştirilen bir çok GNSS alıcısı mevcut. Genellikle bu ürünlerde, bu sektörün lideri olan birkaç şirketin entegreleri kullanılıyor. Tübitak SAGE bu alanda, yurt dışında herhangi bir GNSS entegresi kullanmadan, tamamen kendi imkan ve kabiliyetleri ile bu ürünü geliştirdi. Bu ise aslında çok daha büyük bir kabiliyet kazanımı. Bu gibi ürünlerin ortaya çıkması ile birlikte daha hassas konumlandırma verisi sunan RTK gibi sistemlerin Tübitak SAGE tarafından, gelecekte geliştirilmesini beklemek de sürpriz olmayacaktır.”

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.