18-19 Ekim’de ATO Congresium’da TÜRKSAT Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TÜRKSAT, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech firmalarının bir araya gelmesiyle, ülkenin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) üretiminin başladığını bildirdi.
Bu kapsamda Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Şimdi de bu çalıştayla TÜRKSAT 6A’da olduğu gibi yakın yörünge ve küp uydularında sektörün liderlerini bir araya getirdik. Böylece yakın yörünge uydularının üretilmesi ve uzaya gönderilmesi noktasındaki işbirliğinin ilk ve en önemli adımlarını atmış olduk.”
Çalıştayın “Türkiye’nin Küp Uyduları” oturumunda konuşmacı olan TUA Uzay Sistemleri ve Daire Başkanı Ali Baygeldi ise TÜBİTAK UZAY yürütücülüğünde ilerleyen AYAP-1’den başlayan sunumun devamında Türkiye’nin küp uydularına dair anlatımlarda bulundu. Baygeldi, TUA koordinasyonunda Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleriyle bir küp uydu projesi gerçekleştirmek üzere çalıştıklarını ve mutabakat zaptını imzaladıklarını paylaştı. Her ülkenin kabiliyetleri doğrultusunda “birlikte” bir küp uydu üretileceği ifade edildi.
Türkiye Uzay Ajansı’nın koordinasyonunda hayata geçirilecek ortak Küp Uydu Projesinde; Yer Gözlem Uydusu ve GPGPU uygulaması öne çıkmaktadır. GPGPU ile hem görüntüler uydu üzerinde işlenebilecek hem de farklı görüntü işleme algoritmaları uyduda güncellenebilmektedir. Geliştirilmesi planlanan Yer Gözlem Küp Uydusu ile hem tarımsal faaliyetlerin izleneceği hem de alınan verilerin doğruluğunun kontrol edileceği belirtildi.
İlgili Olarak
Türk Devletleri Teşkilatı uzay çalışmalarında iş birliği için toplandı
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.