Türkiye çip üretim tesisi için 5 milyar Dolar bütçe sağlayacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma gerçekleştirdi. Bu bağlamda Kacır: “Yeni bir çip üretim tesisi ile savunma, otomotiv ve beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programındaki çip çağrımızla da 65nm ve daha ileri yatırımlar için 5 milyar dolar bütçe sağlanacak.” ifadelerini kullandı.
Sayın Bakanımız @mfatihkacir, Bakanlığımızın 2025 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşuyor.
📍 TBMM
📡 #CanlıYayın https://t.co/O3JuCgys3m
— Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (@TCSanayi) December 12, 2024
Türkiye’nin çip fabrikası 2028 yılında açılacak
“Yakın dostum Hakkı Alkan’a göre 2028 yılı itibari ile şu anda çalışmaları devam eden çip fabrikası faaliyete girecek. Bir savunma sanayii şirketimiz ve güneş panelleri üreten şirketimiz iş birliğinde kurulacak bu fabrika. İlk etapta savunma sanayii ve beyaz eşya endüstrisi için çözümler geliştirilecek. Zaten üretim teknolojileri olarak benzer ihtiyaçlara sahip olan iki endüstriden bahsediyoruz. Şu an mesela beyaz eşya ve savunma sanayii alanında 90nm altı çipler pek çok alanda yeterli. 65-45 nm çipler yeterli olarak görülüyor.”
Geçmiş süreçte Türkiye’ye yapılması düşünülen yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulunan Özüağ, iki Avrupalı şirketin Türkiye’de çip üretimi fırsatlarını değerlendirmek için Türkiye’ye geldiğini ifade etmekte. Özüağ, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmakta:
“İkinci Dünya Savaşı sonrası çip üretimi konusunda farkındalık oluşuyor. İki Avrupalı şirket Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünmek üzere görüşmelere geliyor. Bu şirketler Philips ve Siemens. Üretim hattına girdiğiniz zaman otomasyon ile üretilemeyen yani insan faktörünün öne çıktığı alanlarda çoğunlukla kadınları görürsünüz. Bunun iki sebebi var. İlk sebebi el ve parmaklarının erkeklere göre daha küçük olması ve bu sayede küçük parçaları daha hassas yerleştirebiliyorlar. Diğer bir husus ise erkeklere göre daha sabırlı olmaları. 1960’ların sonunda bu şirketler Türk kadınının nakış kültüründen gelen ince işçilik yeteneğini görüyor ve Türkiye’de yatırım yapmayı düşünüyorlar. Tabi bu dönem bürokratik sebeplerle bu yatırım engelleniyor.”
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı