Endonezya’ya ihraç edilen KCR-70M hücumbotunun inşası ilk Sac Kesim Töreni ile TAIS ve Sefine Tersanesi’nde başladı.
Endonezya Deniz Kuvvetleri için Türk şirketi TAIS tarafından geliştirilen yeni nesil hızlı hücumbotların inşasına Türkiye’nin Yalova şehrindeki Sefine Tersanesi’nde düzenlenen İlk Sac Kesim Töreni ile resmen başlandı. KCR-70M adıyla sınıflandırılan bu hücumbot projesinde, TAIS’in geliştirdiği FACM-70 tasarımı temel alınmakta. Proje, Endonezya ve Türkiye arasında savunma sanayiinde gelişen iş birliğinin yeni bir adımı olarak öne çıkmaktadır.
Daha önce Endonezya, kendi tersanelerinde inşa ettiği 6 adet KCR-60M/Sampari sınıfı hücumbotu envanterine katarak deniz gücünü modernize etmişti. Şimdi ise yeni KCR-70M sınıfı ile deniz kuvvetlerini güçlendirmeyi hedefliyor. KCR-70M projesinin Endonezya Deniz Kuvvetlerine ileri teknoloji özellikleri ve caydırıcı bir güç kazandırması beklenmektedir.
Yeni inşa edilecek gemi sayısı ve projenin ilerleyen aşamalarında diğer potansiyel hücumbotların hangi tersanelerde üretileceği gibi detaylar ise henüz açıklanmadı. Endonezya’nın Türkiye Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Türk şirketi TAIS tarafından Endonezya için inşa edilen hücumbot KCR-70M için düzenlenen İlk Sac Kesim Töreni’ne katıldım. Bu proje, Endonezya ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın ana dönüm noktalarından biri olan ve giderek gelişen savunma iş birliğini yansıtmaktadır.”
Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Dr. Muhammad Ali ise, Endonezya Donanması’nın operasyonel ihtiyaçlara göre hazır olmasını sağlamak üzere savunma teçhizatının modernizasyonu, bakımı ve idamesi yoluyla operasyonel açıdan hazır bir güce ulaşmaya odaklanmaya devam edeceğini ifade etti.
KCR-70M/FACM-70 hücumbotu
KCR-70M, Sefine Tersanesi’nin 70 metrelik hücumbotu FACM-70 tasarımına dayanmaktadır. FACM-70’in başlıca görevleri arasında istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) operasyonları, su üstü ve su altı harbi bulunmaktadır. Aynı zamanda yüksek radar kapsama alanını korurken gece operasyonları ve kısıtlı görüş mesafesi gibi zorlu koşullar altında devriye görevlerini yürütmekle de görevlidir.
FACM-70 hücümbotun çizimi (Görsel: TAIS Tersanesi)
Geniş kapsamlı entegre iletişim sistemi, güvenli haberleşmeyi sağlarken, gelişmiş sensörler ve radarlar, tüm hava koşullarında etkin gözetleme yapmasına olanak tanımaktadır. Hücumbotun silah sistemi olaraksa 76 mm ana top, gemisavar füzeleri ve makineli tüfekler ile donatılmıştır.
Teknik özellikleri arasında ise 70 metre uzunluk, 11.8 metre genişlik ve 850 tonluk deplasman bulunur. Tahrik sistemi ise yüksek hız ve manevra yeteneği sunan üçlü su jeti, iki dizel motor ve bir gaz türbininden oluşmaktadır. Modern seyir ve navigasyon sistemleri ile donatılmış olan FACM-70, deniz kuvvetlerinin önemli bir unsuru olarak öne çıkmaktadır.