3 Şubat 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği Türk heyeti, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Sekizinci Toplantısı münasebetiyle Ukrayna’ya gidecek. T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın basın açıklamasına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Volodimir Zelenskiy’nin başkanlıklarında, ilgili bakanların katılımıyla Kiev’de gerçekleştirilecek Konsey Toplantısı’nda, ikili ve bölgesel meseleler tüm veçheleriyle ele alınacak.
Ukrayna Büyükelçisi Andriy Sibiga’nın 2 Ocak Pazar günü Ukrinform muhabiri Olga Budnik’e bahse konu toplantıyla alakalı Ankara’da verdiği demeç ele alınacak meselelere dair birtakım ipuçları sunuyor.
Türkiye’den Ukrayna’ya askeri tedarik için 200 milyon lira tutarında mali destek*
Büyükelçi Sibiga’nın görüşmelerde hangi konuların konuşulacağı ve hangi anlaşmaların imzalanacağı sorusuna verdiği cevaba göre, Türk tarafıyla Ukrayna Ordusu’nun silah tedariği başta olmak üzere ihtiyaçları için, 200 milyon liralık bir mali destek mutabakatı imzalanacak.
İki ülke arasında askeri sahadaki mevcut iş birliği seviyesinden de bahseden Sibiga:
“Ocak 2020 tarihinde Kiev’de imzalanan ve iki ülke arasında savunma sanayii ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan mutabakat; karşılıklı faydaya dayanan iş birliğinin bir örneği, Ukrayna ve Türkiye’nin savunma sanayiinde birbiriyle yarışmak yerine birbirinin ihtiyaçlarını karşılayan taraflar olduğunun göstergesi. Ukrayna ve Türkiye arasında farklı uygulama safhalarına gelmiş elliden (50) fazla savunma projesi var. Bu projelerden en önemlileri ise Türkiye’den insansız hava aracı tedariği ve Akıncı’ya Ukrayna menşei motor sağlanması. Türkiye ile Ukrayna arasındaki iş birliği halihazırda sistem alışverişinin yanında müşterek çalışma seviyesine geldi. Bahse konu iş birliği Ukrayna’nın kabiliyetlerini de geliştirmekte, ordusunu güçlendirmekte ve Ukrain personel kaybını düşürmekte.
Gelecekte Türkiye ile havacılık alanındaki mevcut iş birliğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz, her iki tarafın da isterlerini karşılayabilecek çalışma modelleri bulmaya çalışıyoruz. Tekliflerimizi Türk tarafına ilettik, mevcut durumda top Türk tarafında.” açıklamasında bulundu.
Ukrayna, Türkiye’nin teknopark deneyiminden faydalanabilir
Türkiye’nin hangi kazanım ve birikimlerinin Ukrayna’nın ilgisini cezbettiğine dair soruya cevaben Sibiga:
“Elçiliğimiz Ukrayna’nın ekonomik sahada gelişmesini amaçlayan, yatırım ve inovasyona dayalı yeni bir model inşa edilmesi için halihazırda icra edilen çalışmaları dikkate alıyor. Bu konuda Türkiye’nin tecrübelerini yakından inceliyoruz.
Halihazırda Türkiye’de yüksek teknoloji üretimine yönelik birçok şirket kurulmuş durumda. Bunların hepsi devlet tarafından destekleniyor ve teşvik ediliyor. Teknopark oluşturma konusunda Türkiye’nin edindiği tecrübeye ilgi duyuyoruz. Kanımca, Türkiye’deki teknoparklar Ukrayna’da derince bir analiz edilmeye ve üzerine çalışılmaya değer yerler. Bahse konu endüstriyel bölgeler Türkiye’nin yatırım cezbeden, istihdam sağlayan ve ihracatı artıran lokomotifleri. Türk partnerler ile Ukrayna’da teknopark inşa etmeyi planlayan Tavriya Üniversitesi halihazırda bu konu üzerine çalışmalar icra ediyor.” yanıtını verdi.