Türkiye’nin haberleşme teknolojileri geliştirme, 5G projesinde hedefe bir adım daha yaklaşıldı.
2012 yılında TSK’nin ihtiyacı için Dalga formu geliştirme projesi olarak başlayıp Milli 4G baz istasyonu projesine dönüşen ULAK projesi sayesinde, Türkiye’de 5G alanındaki ilk çalışmalar başlamış oldu.
Türkiye’de ilk kez gerçek 5G bağımsız baz istasyonu üzerinden gerçek 5G bağımsız cep telefonu ile görüşme gerçekleştirildi. HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar: “Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesine üye firmalarımız ve 3 mobil şebeke operatörümüzün üstlendiği bu projenin çıktılarının 2021’den itibaren kullanıma alınmasını öngörüyoruz.” dedş ve “ULAK Haberleşmenin projeye dahil edilmesi de çok önemli. Türkiye’nin 4.5G, 5G ve ötesi yerli ve milli haberleşme ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesinde kritik role sahip ULAK’ın tecrübeleri, yerli ve milli 5G hedefimize ulaşma çalışmalarımıza katkı sağlayacak.” ifadelerinde bulundu.
HAVELSAN Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri ekibinin de çok kritik çalışmalar yaptığı Türkiye'nin 5G projesinde hedefe bir adım daha yaklaşıldı.
Türkiye’de ilk kez gerçek 5G bağımsız baz istasyonu üzerinden gerçek 5G bağımsız cep telefonu ile görüşme gerçekleştirildi. pic.twitter.com/QIkY46cjep
— HAVELSAN (@HAVELSANResmi) July 23, 2020
ULAK Projesi Nedir
2012 yılında TSK ihtiyacı için Dalga formu geliştirme projesi olarak başlayıp Milli 4G baz istasyonu projesine dönüşen Dördüncü Nesil (4.5G/Advanced) Haberleşme Sistemidir. 4.5G Haberleşme Sistemlerinin geliştirilmesi ile hem operatörlerin hem de kamu kurum ve kuruluşlarının yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli haberleşme konusunda ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.ASELSAN, Netaş ve Argela şirketleri tarafından, milli ve yerli imkanlarla, tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilmektedir. BBU/ RRU/OAM olarak 3 farklı modeli mevcuttur. ULAK Makrocell Baz İstasyonu; 3GPP tarafından yayınlanan Release 10 ve Release 11 standartları temel alınarak ve donanımsal olarak herhangi bir değişiklik yapılmadan, yazılımsal olarak gelişmeye açık esnek mimari ile Release 12 ve Release 13 standartlarını destekleyecek ve Ticari/Kamu Güvenliği şebekelerinde kullanılmak üzere farklı frekans bantlarında çalışabilecek şekilde geliştirilmektedir.

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.