Coral, bu yıl ki Arms & Security fuarında özel bir ilgi gördü. Defense Express, bu proje hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek için DKKB Luch CEO’su ve tasarım şefi Oleh Korostelev ile görüştü.
Devlet tarafından işletilen bir tasarım ve geliştirme şirketi olan DKKB Luch, 10, 30-40 ve 100 kilometre menzilli bir dizi hava savunma füzesinin geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır. Bunlar, bu yaz daha sonra atış testlerine başlamaya hazır olan RK-10, geçen ay Kiev’de düzenlenen Arms & Security 2021 Expo’da görücüye çıkan Coral ve nokta hava savunması için henüz açıklanmayan bir füzedir.
DKKB Luch CEO’su ve tasarım şefi Oleh Korostelev, “Coral, motor, arayıcı başlığı, darbeli servo motor kontrolleri, atalet ölçüm yönlendirme sistemi ve yakınlık radyo/lazer fünyesi gibi zaten kendini kanıtlanmış bileşenler ve sistemler üzerine inşa edilmesi bakımından özeldir.” dedi.
Operasyonel angajman menzili 30-40 km ve irtifa 10 km olarak tahmin ediliyor. Füze, 4,33 metre uzunluğunda, maksimum 260 mm çapında ve 300 kg ağırlığında (25 kg’lık bir savaş başlığı dahil) tasarlanmıştır.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, Rus 9M38 “Buk” füzesi 32 km menzile ve 20 km irtifaya ulaşabilir. İlgili parametreler, Türkiye’nin geliştirdiği yeni HİSAR-O+ füzesi için 25/15+ km, MBDA MICA VL için 20/10 km ve Norveç’in NASAMS ll için 30/21 km’dir.
Bu, 1.4-2.2’lik bir ortalama irtifa oranı aralığı verir, bu ise Coral füzesinin 13 ile 21 km irtifaya sahip olduğu varsayılmalıdır.
10 km irtifada bile Coral, Fransız Donanması, Grubun Gowind sınıfı, Dutch SIGMA 10514 sınıfı ve BAE Systems Khareef sınıfı gibi çok çeşitli korvet ve fırkateyn su üstü savaş gemilerine monte edildiği görülen deniz SAM sistemleri için piyasada en çok satan, MBDA tarafından geliştirilen MICA VL füzesi ile eşit yeteneklere sahiptir.
DKKB Luch, Ukrayna Donanması için Türkiye’de inşa edilecek ve gelecekte hizmete girecek Ada sınıfı korvet için ana hava savunma silahı olarak Coral füze sistemini önermiş, ancak Ukrayna Savunma Bakanlığı MBDA tarafından sunulan bir alternatifiin tercih edildiğini açıklamıştı.
DKKB Luch CEO’su ve tasarım şefi Oleh Korostelev, “Coral füzesi, karadan veya deniz platformlarından fırlatılabilmeyi uygun hale getiren birleşik bir tasarıma sahip olmasıyla da özeldir ve ayrıca hava muharebelerinde kullanılmak üzere uçak üzerine monte edilebilir.”
DKKB Luch yetkilisi tarafından yapılan bir açıklamada,
“Coral füzesinin karadan fırlatılan konfigürasyonu, Mobil Kısa-Orta Menzilli SAM sistemleri kategorisinde dünyanın en çok satan muadillerine olan MBDA MICA VL, Kongsberg Defence & Aerospace NASAMS , ve Türkiye’nin HİSAR-O+ benzer özelliklerle tasarlanmıştır.”
Hava Kuvvetleri üsleri, liman altyapıları, endüstriyel merkezler vb. hedefler için yerel hava savunması sağlamayı amaçlayan bu sistemler, bağımsız olarak çalışabilir veya daha uzun menzilli SAM sistemleri ile birlikte küresel hava savunma ağının bir parçasını oluşturabilir.
Coral, en yakın rakiplerinden farklı olarak, saldırıya uğrayan hedefin türüne bağlı olarak aktif radar veya kızılötesi tarayıcı başlık kullanan iki farklı türde hedef arama sistemi seçeneği ile birlikte tasarlanmıştır.
Yeni füze, 300 kg ağırlığında ve sadece 4,33 m uzunluğunda olması nedeniyle özellikle havadan havaya kullanım için uygundur. Bunu, konfigürasyona bağlı olarak 253 kg ile 350 kg aralığında ağırlığa ve 3,8 metre ile 4,8 metre uzunluğa sahip Su-27 avcı uçağından fırlatılan R-27 füzesiyle karşılaştırılabilir.
İlgili Olarak
HİSAR A+ teslim edildi, HİSAR O+ hava savunma sistemi seri üretimde
TSK’ya menzili artırılmış HİSAR A+ ve HİSAR O+ teslim ediliyor