Ukrayna’ya teslim edilen en az 5 M1A1 Abrams ana muharebe tankı iki ay içinde devre dışı bırakıldı.
The New York Times’ın haberine göre geçtiğimiz iki ay içinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ABD’nin geçen sonbaharda Ukrayna’ya gönderdiği 31 adet Abrams tankından 5’ini kaybetti. Gazete, bu yılın başından beri en az 3 adet Abrams tankının daha “orta derecede hasar gördüğünü” bildirdi. Bahse konu tankların imhasında insansız hava araçlarının etkin bir rol oynadığını belirten gazete, Alman Leopard tanklarının da Rus saldırılarının hedefi olduğunu ve en az 30 tanesinin imha edildiğini iddia etmekte.
Öte yandan Rusya ve Ukrayna’nın kayıplarını belgeleyen Oryx web sitesi 2 adet Abrams’ın imha edildiğini, diğer iki tankın ise hasar gördükten sonra terk edildiğini bildirmekte. Ancak bu rakam yalnızca harekat dışı bırakılan ve sosyal ağlarda yayınlanan ekipman fotoğraflarına dayanıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Ukrayna Ordusu, Almanya’nın Leopard 2 tanklarının Kiev’e transferine izin vermesinin ardından ABD tarafından kendisine söz verilen ilk M1A1 Abrams SA (Situational Awareness) tanklarını teslim almıştı. Ancak teslim edilen 31 adet M1A1 Abrams SA, uzaktan kumandalı mühimmatlara karşı yeterince korunaklı olmadıklarını düşünen Ukrayna 47. Mekanize Tugayı tarafından hemen savaşa sokulmadı. Buna ek olarak bu tanklarda yer alan Honeywell AGT1500 motorunun çok yoğun dizel tüketmesi nedeniyle lojistik sorunların yaşandığı da vurgulanmakta.
Zone Militaire kaynaklı habere göre ise devre dışı bırakılan M1A1 Abrams tankları için Washington’dan yardım gelmediği ve buna ek olarak 61 milyar dolar değerindeki yardımın ABD Kongresi tarafından henüz tam anlamıyla onaylanmadığından hasar gören tankların tamir edilip edilmeyeceği de bilinmiyor.
Habere konu olan tankların, paylaşılan görüntüler incelendiğinde genellikle FPV (First Person View) drone saldırıları sonucu imha edildiği veya hasar gördüğü belirtilmektedir. Bu kapsamda tankları dronlardan korumanın kolay ya da tek bir yolu yok. FPV dronlar, dronu kullanan kişiyle iletişimi kesmek için sinyal karıştırılarak durdurulabilir ancak bu durum da bazı dezavantajları beraberinde getirmektedir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan askeri analist Michael Kofman, “Şu ana kadar en etkili araç hala elektronik savaş ve çeşitli pasif savunma türleri.” ifadelerini kullanmakta.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.