Ukrainian Armor LLC CEO’su Vladyslav Belbas’a göre Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndaki aşırı bürokrasi NATO standardı mühimmat üretiminin kurulmasını ve yaygınlaştırılmasını önemli ölçüde geciktiriyor. Belbas söz konusu endişelerini geçtiğimiz günlerde katıldığı “Günün Askeri Özeti” programında dile getirdi. Bu bağlamda topçu mühimmatı üretimine ilişkin mevcut ihale süreçlerini aşırı yavaş olarak nitelendiren Belbas, gecikmeleri doğrudan Savunma Bakanlığı bünyesindeki bürokratik yetersizliklere bağladı.
“Ne yazık ki, burada oluşturulan bürokratik sistem üretimin sürekli geliştirilmesine izin vermiyor.” ifadelerini kullanan Belbas, özel üreticilerin faaliyetlerini bağımsız olarak genişletebilmelerini kolaylaştırmak için uzun vadeli sözleşmelerin ve yeterli finansman mekanizmalarının gerekliliğini vurguladı.

Konuyla ilgili açıklamalarında Belbas, “Üretimi arttırmak ve uzun vadeli sözleşmeler yapmak sadece üreticilerin hevesi değil; cephede mühimmat sıkıntısı çektiğimiz için bu çok önemli.” dedi. Ayrıca, uzun vadeli finansal düzenlemelerin Ukrainian Armor gibi özel şirketlerin yeni üretim tesisleri açmasına, üretim hacimlerini arttırmasına ve doğrudan devlet yatırımlarına dayanmadan gelişmiş silah sistemleri geliştirmesine olanak sağlayacağı belirtildi.
Bu bağlamda Belbas NATO kalibreli topçu mühimmatı üretiminde uzmanlaşmayı Ukrainian Armor’un 2025 yılı için birincil hedefi olarak tanımladı. Söz konusu husus, Alman savunma şirketi Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger’in kısa süre önce vurguladığı endişeler ile örtüşüyor. Papperger Deutsche Welle’ye verdiği bir röportajda diplomatik bir dille Almanya’nın idari süreçlerini kolaylaştırarak yeni savunma üretim tesislerinin daha hızlı onaylanmasını sağladığına dikkat çekmişti.
Röportaj kapsamında Papperger, “Almanya’da Ukrayna’dan daha hızlı fabrika inşa ediyoruz. Almanya’da bürokratik engeller neredeyse tamamen ortadan kalkmış durumda.” ifadelerini kullanmıştı. Aşağı Saksonya’daki Avrupa’nın en büyük mühimmat fabrikası ve F-35 savaş uçağı için parçalar üreten fabrikalar da dahil olmak üzere Almanya’daki önemli projeler için haftalar içinde verilen hızlı onayları örnek gösteren Papperger, buna karşılık Ukrayna’da benzer süreçlerin oldukça yavaş işlediğini belirtmişti.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.