Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Defence Turk’ün gündeme dair olan sorularını yanıtladı. Bodnar, söyleşide Türkiye ve Ukrayna’nın havacılık alanındaki işbirlikleri, Ukrayna’nın Türkiye’den savunma tedarikleri gibi konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Defence Turk: “Bunları duymak güzel. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerinde gerçekleştirilen geleceğe yönelik tanıtım programının merkezinde, KAAN savaş uçağı motorları için Türkiye ve Ukrayna arasında işbirliği olduğunu belirttiniz. Bu işbirliği, ATAK 2, ANKA 3, KIZILELMA projeleri gibi alanları kapsıyor mu, yoksa farklı bir şekilde mi ilerliyor?
Büyükelçi Vasly Bodnar: “Bu farklı bir hikaye, çünkü bir dizi imzalanan sözleşme ve anlaşma var. Bu sözleşmeler motor tedarikinde işbirliğini, yeni motorların kutlamasını ve gelecekteki projeler üzerinde çalışmayı kapsıyor. Bazıları şu anda sadece kağıt üzerinde veya bilgisayar ortamında var olabilir, ancak bugün KIZILELMA projesi için motorun gerçekten uçtuğu, başarılı bir şekilde entegre edildiği ve gelecek için umut vaat ettiği kanıtlandı.
“Bu motorun yükseltme çalışmaları ve yeni versiyonlarının oluşturulması muhtemelen gerekecektir, ancak bu konu şirketler arası ikili işbirliği meselesidir ve başarılı olacağımıza inanıyoruz. Aynı motorla TUSAŞ’ın iyi umutlar vadeden iyi geliştirilmiş projesi ANKA 3 için de çalışabiliriz. Birkaç hafta önce KAAN ve HÜRJET sunumları sırasında fiziksel olarak gördüm.
Motor Sich’in aynı şirketinden aynı motora sahip ATAK 2 helikopterinin yanı sıra, potansiyel motor üzerinde çalışmayı da önerdik. Bu motor, hem Ukrayna’da hem de Türkiye’de üretilebilir ve KAAN savaş uçağı için kullanılabilir. Ve bu bizim olmalı çünkü şu anda projede yabancı ülkelerden tedarik öngörülüyor, ancak bu yabancı ülkelerin her zaman açık olacaklarından ve hiçbir koşul koymayacaklarından emin miyiz, hala bir sorun. Bu yüzden kendi ürünlerimiz üzerinde çalışmamız gerekiyor ve Türk savunma üretim sisteminin geliştirilmesi, iç savunma üretiminin nasıl güçlü bir ülke yarattığını gösteriyor. Ukrayna için de aynısı gerekiyor. Türkiye için de aynısı gerekiyor”.
“Politik sorunlarımız yok, ancak çok fazla beklentilerimiz var. Bu motor üzerinde birlikte çalışırsak ki bazı hazırlık çalışmalarına zaten başladık, hem faydalı oluruz hem de pazarda satabiliriz. Bence birkaç yıl içinde uluslararası pazarda iyi bilinen F-35 veya bazı Rus ürünleriyle rekabet etmek bile mümkün olabilir.”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı