Ukrayna’nın ABD’den teslim alacağı karakol botları Ocean Grand kargo gemisi üzerinde bugün İstanbul Boğazını geçti.
Ukrayna deniz güvenliğini arttırmak amacıyla ABD’den üç adet ilave Ada sınıfı karakol botu alacak. Bu botlardan iki tanesi Ocean Grand isimli kargo gemisiyle 22 Kasım 2021 günü 12.30 da İstanbul boğazına giriş yaparak Karadeniz’e doğru yol aldı. Geçiş boğazdaki gemi fotoğrafçılarının objektifine yakalandı.
Söz konusu botların iki tanesi olan “Sumy” ve “Fastiv” botları 8 Kasımda ABD’nin Kiev elçiliği tarafından yapılan açıklama ile botların ismi açıklanmayan kargo gemisiyle Baltimore’dan yola birlikte çıktığı açıklanmıştı.

Açıklamada, “İki Ada Sınıfı Karakol Botu, Baltimore, Maryland’den Odesa’ya doğru yola çıktı. 2.5 milyar doları aşan güvenlik yardımının bir parçası sağladı 2014’ten bu yana, gemiler güçlendirmeye yardımcı olacak deniz güvenliği ve desteği Donanmanın NATO ile birlikte çalışabilirliğini artıracak.” ifadelerine yer verildi.

Daha önce ABD’nin Kiev Büyükelçisi Aksana Markarova’nın 23 Ekim’de yaptığı açıklamada: “Bugün Baltimore’da, ABD Sahil Güvenlik üssünde, Ukraynalı denizcilerden oluşan beşinci mürettebatın Kubrak adlı Ada sınıfı karakol botunda hizmet vermeye hazır olduğu açıklandı. ABD’nin en iyi eğitmenleri ile altı haftalık eğitim ve Kasım ayında, halihazırda askerlik hizmetimizde olan iki tekneye ek olarak Baltimore’dan Ukrayna’ya üç tekne gönderilecek” ifadelerine yer verilmişti.
Mevcut durumda Ukrayna’nın elinde iki adet Ada sınıfı devriye botu vardı. Bugün boğazı geçen gemiyle birlikte bu sayı dörde çıkacak. Daha sonra bir tane daha teslim edilmesiyle bu sayının beşe çıkması hedefleniyor.

İlgili Olarak
STM’den Ukrayna’ya Ada sınıfı korvet projesinde Optik Muhabere Sistemi ihracatı

Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.