Almanya’dan savunma çevreleri ve üst düzey yetkililer, Türkiye’ye Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının satışının yakında gerçekleşeceğini belirtmekte.
Almanya’da iktidara gelen yeni Hristiyan Demokrat-Sosyal Demokrat (CDU-SPD) koalisyon hükümetinin daha önce engellenen Türkiye’ye savaş uçağı ihracatına onay vermeye hazırlandığı iddia edildi. Handelsblatt tarafından yapılan habere göre bu gelişme, Başbakan Friedrich Merz’in NATO zirvesi kapsamında Hollanda’nın Lahey kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin hemen ardından kamuoyuna yansıdı.
İngiltere’nin öncülük ettiği ihracat girişimiyle Türkiye’ye yaklaşık 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satılması planlanıyor. Ancak bu satış için Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’den oluşan Eurofighter konsorsiyumunun tüm üyelerinin onayı gerekiyor. İngiltere Mart ayında resmi teklifini iletirken, Almanya’daki önceki koalisyon olan SPD-Yeşiller-FDP üçlüsü projeye itiraz etmişti. Ancak Merz liderliğindeki yeni hükümetin bu konuda daha “açık ve esnek” bir yaklaşım benimsediği ifade ediliyor.
Berlin’deki savunma kaynaklarına göre, yeni koalisyon, silah ihracatında daha az kısıtlayıcı bir tutum takınacak. Başbakan Merz, NATO’ya yaptığı ilk ziyaret sırasında Türkiye’yi “önemli bir müttefik” olarak tanımlamış ve ikili ilişkileri güçlendirme sözü vermişti. Ankara’nın Eurofighter’larla ilgisi, ABD’nin F-35 satışını iptal etmesi ve Türkiye’nin halihazırda F-16 gibi Amerikan menşeli platformlara bağımlı olmasıyla daha da önem kazanmış durumda.
NATO Liderler Zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eurofighter konusunda önemli gelişmeler olduğunu açıklamıştı. Bu bağlamda Erdoğan, “(Eurofighter) Gerek İngiltere gerek Almanya ile görüşmelerimizi yaptık, yapıyoruz ve bu konuda olumlu gelişmeler var.” ifadelerini kullanmıştı.
Münih merkezli Airbus Defence and Space, Eurofighter konsorsiyumunun yüzde 46’sına sahip ve ihracat siparişlerine büyük ölçüde bağımlı durumda. Konsorsiyumda İngiltere’den BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo da yer alıyor. Avrupa ülkeleri tarafından verilen sınırlı iç siparişler, uçağın üretim hattının sürdürülebilirliği için yeterli değil. Dolayısıyla Türkiye gibi üçüncü ülkelerle yapılacak büyük satışlar, hem üretimin devamlılığı hem de yazılım ve elektronik modernizasyonları açısından hayati önem taşıyor.
Bugüne kadar 612 adet Eurofighter satılırken, ABD yapımı F-35 savaş uçağının sipariş adedi 3000’i aşmış durumda. Airbus Defence CEO’su Michael Schöllhorn da bu nedenle Almanya’nın sıkı ihracat politikalarının gevşetilmesi çağrısında bulunmuştu.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı