T.C. Milli Savunma Bakanlığı bağlısı Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından geliştirilen Platform Makinalı Tüfeği PMT-76/57A envantere alınarak Mehmetçik’in hizmetine sunuldu.
“Yerli ve Millî Teknoloji ile Güçlenen Mehmetçiğin Yaşam Sergisi” esnasında yapılan aktarımda Makinalı Tüfek PMT-76/ 57A’nın envanterde olduğu ifade edildi.
MKEK tarafından önceden yapılan açıklamada tüfeğin göreve hazır olduğu, “Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu öz kaynakları ile geliştirilerek 50 bin atım ve zorlu kalifikasyon testlerini tamamlayan Platform Makinalı Tüfek PMT-76/ 57A göreve hazır!” açıklamasıyla duyurulmuştu. MKEK’in öz kaynakları ile geliştirdiği ve ilk olarak IDEF-19 fuarında sergilediği PMT-76/57A Platform Makinalı Tüfek, 7,62×51 mm çapında olmakla birlikte icra edilen 27 farklı kalifikasyon testini de başarıyla geçti.
PMT-76/57A Makinalı Tüfek:
- Dakikada 650 / 950 atım / dakika
- PMT-76; Piyade ve PMT-76T; Tank kullanımı
- ALTAY Ana Muharebe Tankına tam uyumluluk
- 27 farklı kalifikasyon testini başarıyla geçti
- Çabuk namlu değiştirme özelliği (QCB)
- 50 bin atım ile doğrulanmış silah ömrü
- +71 ila -51 arasındaki hava koşullarında çalışabilme
- SARP Silah Kuleye tam uyumluluk
Yerli Makineli Tüfek İhtiyacı
Yerli piyade tüfekleri çok sayıda envantere alınarak önemli bir açık giderilmiş oldu. Ancak özel kuvvet unsurları, piyadeler ve özellikle araç üstü ekipmanlarda kullanılan makineli tüfekler konusunda ihtiyaç büyük oranda yurt dışı kaynakları ile karşılanıyor. Kriz dönemlerinde çeşitli yurt dışı üreticilerden bu silahları karşılamak mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle yerli üreticilerimizin makineli tüfek üretimleri azami derece önem arz ediyor. Özellikle uzaktan komutalı silah sistemlerinde kullanılan makineli tüfekler önem arz ediyor. UKKS’ler ateş desteği konusunda önemli rol oynuyor. Yerli makineli tüfeklerimiz de hali hazırda araçlarımızda kullanılan makineli tüfekler ile benzer boyutlarda tasarlanıyor.
İlgili Olarak
Sarsılmaz PMT 7,62 makineli tüfeklerin kalifikasyonu devam ediyor
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.