Nurol Makina Katar’dan sonra Çad güvenlik güçlerine Yörük 4×4 zırhlı aracının ihracatını gerçekleştirdi
Nurol Makina uzun yıllardır Afrika pazarına önemli ihracat faaliyetlerinde bulunuyordu. Ejder Yalçın zırhlı aracı ile pazarda önemli bir aktör haline gelen Nurol Makina, Ejder Yalçın’dan sonra Yörük 4×4 ile de pazardaki payını arttırmaya ve konumunu korumaya devam ediyor. Son olarak Yörük 4×4 zırhlı aracının Çad’a ihraç edildiği iddia edildi. Yakın zaman önce de çeşitli kaynaklarca dile getirilen husus son olarak Çad sokaklarındaki üç Yörük 4×4 aracının geçiş görüntüleri ile tekrar ifade edildi.
Nurol Makina Genel Müdürü Engin AYKOL, 2021 yılına ilişkin beklentilerini ifade ederken, “Sınıfının açık ara en iyi aracı olan Ejder Yalçın aracımız ile kazandığımız pazar payını, 2021 yılında ilk ihracatını gerçekleştireceğimiz Yörük aracımız ile daha da artıracağız.” ifadesinde bulunmuştu. Ayrıca Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Konvansiyonel Silah Kaydı UNROCA’ya sunduğu rapora göre, Türk şirketleri tarafından 2018 yılında Çad’a 20 adet zırhlı araç ihracatı gerçekleştirilmişti.
New Nurol Makina Yörük 4×4 Light Armoured Vehicle for the Chadian Army 🇹🇩 (correction) pic.twitter.com/eSEqbWxiEy
— Mahamat M Adam Bechir (@BlazianP) February 15, 2022
Nurol Makina ile Katar arasında imzalanan anlaşmaya göre 100 Adet Yörük 4×4 ve 400 adet Ejder Yalçın tedariki planlamaktaydı. Sözleşme kapsamında Ejder Yalçın ile birlikte Sarp Dual, modüler tasarımıyla öne çıkan Yörük 4×4 araçlarıyla birlikte ise IGLA Füzesi Fırlatma Sistemi ve Tanksavar Füze Atıcı Sistemi de ihraç edilmişti.
Katar Milli Gün Kutlamaları kapsamında düzenlenen askeri geçit töreninde, #Katar Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen #EjderYalçın araçlarında #ASELSAN SERDAR Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, #Yörük araçları entegre ASELSAN SARP-ZAFER Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri sergilendi. pic.twitter.com/fB8TDRn6ln
— Defence Turk (@Defence_Turk) December 21, 2018
G5 Sahel Ortak Gücü’ne Türkiye’nin desteği
Afrika’nın Sahel bölgesindeki 5 ülke (Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer) tarafından oluşturulan G5 Sahel Ortak Gücü’ne Türkiye’nin desteği sürüyor. Türkiye, uluslararası terörle mücadele amacıyla kurulan G5 Sahel Ortak Gücü’ne maddi destek sözü vermişti. 2021’in Nisan ayında G5 Sahel Gücü İcra Sekreteri Eric Yemdaogo ve beraberindeki heyet, ülkemizin söz verdiği katkı payının yerli savunma sanayii ürünlerimiz çerçevesinde kullanılması için ülkemizi ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nı (SSB) ziyaret etmişti.
Bahse konu temasların sonucu olarak G5 Sahel Ortak Gücü ile Makina Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) arasında silah ve mühimmat satış sözleşmesi 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te imzalandı. Sözleşme kapsamında MKE; Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeği, PMT-76 Makineli Tüfek ve muhtelif kalibrelerdeki mühimmatları G5 Sahel Ortak Gücü’ne teslim edecek. Son dönemde ise G5 Sahel Ortak Gücü katılımcılarına çeşitli savunma ve güvenlik çözümlerinin ihracatı için yeni sözleşmeler imzalanırken bahse konu ülkelere çeşitli sistemlerin de teslimatları gerçekleştirildi. Bu bağlamda Burkina Faso’ya Ejder Yalçın TTZA ihraç edilmişti.
İlgili Olarak:
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.