Yunanistan Genelkurmay Başkanlığına AOR Tasarım Ekibi tarafından tasarlanan ‘yerli’ imkanlarla geliştirilen piyade tüfeğinin sunumu gerçekleştirildi.
Genelkurmay Başkanlığı, tasarım ekibinin tüm çabalarına ilişkin olumlu yorumlara ek olarak, görüş ve soruların ele aldığı bir görüşme gerçekleştirdi.
Silahın tasarımı Eylül 2019’da başladı ve Mart 2020’de tamamlandı. Ayrıca silahın, farklı operasyonel gereksinimleri karşılaması için farklı namlu uzunluklarına sahip alt versiyonlarının da üretilebileceği bilgisi paylaşıldı.
AR-10 ve AR15 tabanlı bir tüfek ailesi oluşturan AOR Tasarım Ekibi, silah ailesine M21 adını vermiş. M21-5, 5.56×45 mühimmat, M21-7 ise 7,62×51 mühimmat kullanan versiyon olarak tasarlanmış.
M21-5’in Paylaşılan Detayları
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığına piyade tüfeğinin 4 farklı varyantının sunumu gerçekleştirildi.
- 10.5 inç namlu uzunluğuna sahip meskun mahal saldırı tüfeği;
- 14.5 inç namlu uzunluğuna sahip karabina;
- 16 inç namlu uzunluğuna sahip standart saldırı tüfeği;
- 18 inç namlu uzunluğuna sahip manga nişancı tüfeği.
Silah hem piyadenin hem de özel operasyon birliklerinin ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiş. Satın alacak kuruma göre silah değiştirilebilir şekilde tasarlanmış. Şöyle ki hem kısa darbe gaz piston işletmesi ile hemde direkt gaz işletmeli sistem ile üretilebilir olduğu söylenmiş.
Gözlemlenebilen Detaylar İse Şöyle:
- Silah nişangah olarak Magpul Mbus Gen 2 kullanıyor, yerel üretim kopya olmaları muhtemel.
- El kundağı olarak M-LOK montaj sistemi ve oldukça iyi hafifletme kanallarına sahip. Lakin gövdeye montaj kısmı sivil AR-15’ler ile oldukça benzer, bu mukavemet sorunlarına neden olacaktır.
- El kundağının ön kısmına ise bipod veya benzer aparat için düşünülmüş ray parçası mevcut.
- Silahın çift el ile kontrol edilebildiği söylenmiş. Kurma kolu, emniyet ve atış kontrol mandalı çift el ile kullanılabilir gözüküyor.
- Namlusunun sertleştirildiği, isabetinin arttırıldığı ve ömrünün uzatıldığı söyleniyor. Namlu üretim tekniği olarak soğuk dövme kullanılacaktır.
- Silah, tüm üretim süreçlerinin Yunanistan’da yapılacak şekilde tasarlanmış. Yüzey işlemi olarak fosfatlama, eloksal kaplama, krom kaplama, parçalar olarak yüksek kaliteli metal alaşımları, fiberglas takviyeli polimerler askeri standartlarda olacağı söylenmiş. Dolayısı ile Yunanistan’da tüfeğini tıpkı bizim MPT-76’mız gibi paydaşlara dağıtacaktır.

Taktik ekipman, hedef sistemleri ve Askeri medikal ürünler üzerine firma sahibi. Askeri ekipman ve hafif silahlar konusunda 10 senelik tecrübeye sahip, hobi atıcısı. Bireysel Askeri Ekipmanlar konusunda araştırır, uygular, deneyimler ve yazar.
İletişim: piyadesistemleri@defenceturk.net