Yunanistan parlamentosu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın İyon denizindeki kara sularının 6 milden 12 mile çıkartılması ile ilgili yasa tasarısını çoğunluk oyuyla kabul ederek, yasa haline getirdi.
Onaylanan yasa, Yunanistan’ın kuzey batısındaki Korfu adasından; en güneyindeki Mora yarımadasının orta ayağındaki Tainaro ucunun batısına kadar olan kara suları 12 mile uzatılmış oldu. 300 sandalyelik parlamentoda yapılan oylamada, 284 kabul oyu ile tasarı yasa haline getirildi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias “İyonya denizindeki kara sularının 12 mile uzatılmasıyla Yunanistan’ın egemenlik sahasının 13 bin kilometrekare genişlediğinden” söz etti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 3 gün süren parlamento oturumunun kapanış konuşmasında, “Yunanistan’ın, kara sularını 12 mile uzatma hakkının 1982 Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi‘nden kaynaklandığını” söyledi ve “geri kalan deniz bölgelerinde de kullanma hakkını saklı tuttuğunu” belirtti.
Yunanistan karasularını de 12 mile uzatma hakkını saklı tutuyor
Mitsotakis bu konuda Yunanistan’ın Girit adasının güneyinden doğusuna kadar olan kara suları gibi; tüm deniz bölgelerindeki kara sularını de 12 mile uzatma hakkının saklı tutulduğunu ve bu hakkını “zamanı geldiğinde ve gerek görüldüğünde kullanabileceğine” dikkat çekti.
Türkiye ise 1996 yılında TBMM’de alınan kararla “Yunanistan’ın Ege (Adalar) Deniz’indeki karasularını 12 mile uzatmasını savaş nedeni (casus belli) kabul edeceğini” açıklamıştı.
Miçotakis, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini değerlendirirken de “iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesini öngören görüşmelerin başlayacağını” söyledi ve “–Tahrikler biter; görüşmeler başlar- sözümüzün arkasında durduk” dedi.
Yunanistan’ın geçtiğimiz yaz aylarında gerek İtalya gerekse Mısır ile arasındaki deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşmaları örnek gösteren Miçotakis, “Eğer yine anlaşamazsak komşumuz Arnavutluk ile yapacağımız gibi, Uluslararası Lahey Adalet Divanına başvurabiliriz” şeklindeki önerisini yineledi.
Türk Dışişleri’nden Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını genişletmesine ilişkin açıklama
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasuları genişliğini 12 deniz miline çıkarması kararına ilişkin açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise;
“Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Adalar (Ege) Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.
Özel coğrafi koşulların hakim olduğu yarı-kapalı Adalar (Ege) Denizi’nde ülkemizin hayati hak ve çıkarları vardır. Bu denizde karasularının hem ülkemizin, hem üçüncü ülkelerin seyrüsefer serbestisini ve açık denizlere erişimi kısıtlayacak şekilde tek taraflı olarak genişletilmemesi gerektiği konusundaki tutumumuz herkesin malumudur. Bu tutumumuzda bir değişiklik yoktur.”
ifadelerine yer verildi.
Türk/Yunan istikşafi görüşmelerinin kesildiği yerden devam edecek
Miçotakis 25 Ocak’ta başlayacak olan Türk/Yunan istikşafi görüşmelerinin “2016’da kesildiği yerden devam edeceğini ” ancak Yunanistan’ın “kendi egemenliğini ilgilendiren konuları asla müzakere etmeyeceğini ” de sözlerine ekledi.
Yunanistan, Türkiye’nin son zamanlarda gündeme getirdiği “Ege (Adalar) Deniz’indeki Yunan adalarının silahlardan arındırılması; hava ve deniz sahalarının eşitsizliği ve bazı kayalık ve adacıkların aidiyeti belli olmadığı” gibi konuları “kendi egemenliğini ilgilendirdiği” gerekçesiyle müzakere edemeyeceğini açıklıyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Türk Dışişleri’nden Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını genişletmesine ilişkin açıklama
Savunma Sanayii ile ilgileniyor.