Yunanistan, Rafale EG/DG savaş uçakları için kokpite erişim merdivenleri, koruyucu kapaklar, çekme çubukları ve teknik destek ekipmanların üretimini gerçekleştirdi.
Yunanistan Hava Kuvvetleri, envanterindeki Rafale EG/DG savaş uçakları için kokpite erişim merdivenleri, koruyucu kapaklar, çekme çubukları ve teknik destek ekipmanlarının yerli üretimini tamamladı. Üretimde tersine mühendislik yöntemi kullanılırken, çalışmanın Yunanistan’ın Rafale filosunun bakım ve lojistik desteğinde yerli kapasitesini artırması hedefleniyor.
Yunan hava kuvvetlerine bağlı Ulaştırma Araçları ve Yer Ekipmanları Fabrikası tarafından yürütülen program, kurumun tasarım ve üretim birimlerinin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Açıklamada, mevcut teknik bilgi birikimi ve üretim imkânlarından yararlanılarak geliştirilen ekipmanların, Rafale uçaklarının yerdeki bakım ve destek faaliyetlerinde kullanılacağı belirtildi.
Yunanistan’ın yerli sanayi katılımını artırmaya çalıştığı bir diğer alan ise Fransız Naval Group tarafından inşa edilen Belharra sınıfı fırkateynler. Yunanistan, Mart 2022’de üç Belharra fırkateyni için sözleşme imzaladı ve daha sonra dördüncü geminin tedarikini de programa ekledi. Program kapsamında Yunan şirketleri, elektronik konsol ve kabinler, elektrik panoları, torpido kapıları ve gemi gövdesi bölümleri gibi çeşitli bileşenlerin üretimine katılıyor.
Salamis Shipyards, Yunan ve Fransız donanmaları için inşa edilen FDI sınıfı fırkateynlere yönelik donatılmış gövde blokları üretirken, AKMON ve MEVACO gibi şirketler de gemi ekipmanlarının tedarik zincirinde yer alıyor. Naval Group’un Yunan sanayiinin programa katılımını artırmaya yönelik çalışmaları, Atina’nın yabancı savaş gemilerinin tedarikinde yerli şirketlere daha fazla iş kazandırma hedefiyle örtüşüyor.
İlgili Olarak
Yunanistan kışlaları kapatıp asker maaşlarına zam yapmayı planlıyor

Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk savunma sanayii özelinde savunma ve güvenlik teknolojileri / politikaları araştırmacısı.








