Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 25 Ocak 2021 günü 18 adet Dassault Rafale savaş uçağı satışı için Atina’yı ziyaret etti.
Yunanistan hükûmetinin, Eylül 2020’de, savunma programını açıkladığı bildirilmişti. Açıklanan savunma programında yer alan bilgilere göre Yunanistan, Fransa’dan 18 adet Dassault Rafale savaş uçağı alacağını ve karşılığında 2.3 milyar avro ödeme yapacağını bildirmişti.
Atina’da bir araya gelen Yunan ve Fransız savunma bakanları 2.5 milyar € (3.04 milyar $) değerinde 18 adet Rafale savaş uçağı ve diğer hizmetlerin satın alınması için sözleşme imzaladı.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Fransız mevkidaşı Florence Parly, Yunanistan Savunma Bakanlığı Silah ve Yatırımlar Genel Müdürü Theodoros Lagios ve uçak üreticisi Dassault Aviation’ın CEO’su Eric Trappier imza töreninde yer aldı. Sözleşme, uçağın silah sistemlerini de içeriyor. Ayrıca savaş uçağın lojistik desteği için ikinci bir sözleşme de imzalandı.
İmza töreninin ardından konuşan Parly, Yunanistan’ın Fransız yapımı savaş uçağı tercih ederek “kararlılıkla Avrupalı bir seçim” yaptığını ve Dassault’un ilk Avrupalı ihracat müşterisi olmasından çok memnun olduğunu belirtti.
İkinci el tedarik edilecek uçaklardan altısı, 2021 Temmuz ayından itibaren ayda bir oranında teslim edilecek. 12 adetlik yeni savaş uçaklarının teslimatı ise 2022 baharında başlayacak ve 2023’ün başlarında gerçekleşecek. Dassault Aviation açıklamasına göre, lojistik destek sözleşmesi, Yunan Rafale savaş uçaklarının dört buçuk yıl boyunca destekleyecek ve ekipman ile sistemlerin kullanılabilirliğini en yüksek seviyede tutacak.

Yunanistan Hükûmet Sözcüsü Stelyo Petsas, 1.92 milyar avro karşılığında 6 adet yeni ve 12 adet ikinci el Rafale savaş uçağı satın alınacağını belirtmişti. Bakan Petsas, uçakların ekipman ve çeşitli mühimmat ihtiyaçları için ise 400 milyon avro ödeneceğini açıklamıştı. Uçaklarla birlikte, 400 milyon avroya satın alınacağı ifade edilen mühimmatın, MBDA tarafından üretilen ve 320 km menzile sahip olduğu bilinen Meteor görüş ötesi havadan havaya (BVRAAM) füzesini de içereceği belirtiliyor.

Büyük bir menzil avantajı sağlayan bir ramjet itki sistemine sahip Meteor görüş ötesi havadan havaya füze, MBDA’nın beyanına göre dünyanın en gelişmiş havadan havaya füzesi. Meteor füzesi; 190 kg ağırlığa, 3.7 metre uzunluğa ve 178 mm çapa sahip.
Teslim edilecek 12 adet Rafale savaş uçağı F3R standardında olacak
Defence Turk tarafından Kasım 2020′de yayımlanan habere göre, Yunanistan’ın 2021’de Fransa’dan teslim alacağı Dassault Rafale savaş uçaklarının 12 adedinin F3R standardında olacağı belirtilmişti.
F3R standardındaki Rafale savaş uçaklarının ilk kez 22 Eylül 2020’de uçtuğunu duyuran Dassault şirketi; F3R standardıyla birlikte eski Thales üretimi Damocles podunun yerine, yine Thales üretimi olan “Talios” yeni nesil lazer tespit podu kullanıldığını aktarmıştı.

Bahse konu haberde yer alan bir diğer bilgi de Atina yönetiminin F3R varyantını, MICA NG hava savunma ve SCALP seyir füzeleri ile birlikte satın almayı planladığı bilgisiydi. Konuyla ilgili olarak, MBDA yetkililerinden oluşan bir ekibin Eylül 2020’de Yunan yetkililerle bir araya geldiği ifade edilmişti.
Dassault Rafale F3R varyantının, Safran Electronics & Defence tarafından üretilen Safran AASM’nin [Armement Air-Sol Modulaire (Havadan Karaya Modüler Silah)] lazer güdümlü sürümü ile donatılabileceği de ifade ediliyor. F3R varyantı için yapılan yükseltme, Rafale savaş uçaklarının sensörlerini ve müşterek çalışma kabiliyetini sağlayan sistemleri de içeriyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Türkiye ile Yunanistan istikşafi görüşmelerin yapılmasında mutabık kaldı
Yunanistan, 14 milyar dolar değerindeki 5 yıllık modernizasyon planını onayladı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.