Yunanistan, DOHA sınıfı olarak da bilinen FCX-30 korvetlerinin inşasına yönelik tesislerin inşasını tamamladı.
Yunanistan, DOHA sınıfı olarak da bilinen FCX-30 korvetlerinin inşasına yönelik tesislerin inşasını tamamladı. Enikos tarafından yapılan habere göre Elefsis Shipyards, korvetlerin yapımını üstlenecek. Bu bağlamda Amerikalı ONEX ile İtalyan Fincantieri arasında FCX-30 korvetlerinin inşasına yönelik iş birliği muhtırası imzalandı.
Tersane işçileri dışında gemilerin inşasına katılacak mühendisler ve Yunan firmaları ile birlikte projede 2 binden fazla kişinin çalışacağı tahmin ediliyor. Habere göre gemilerde çalışacak şirketlerin çoğu seçildi. Şirket temsilcileri ek iş birliklerinin görüşülmesi için İtalya’nın Cenova kentine gitti.
Yapılan anlaşma 6 adet korvetin inşasını içermektedir. İlk etapta ise 3+1 korvetlerle üretim başlayacak. 3+1, ilk geminin İtalya’da geri kalanının ise Yunanistan’da üretileceği anlamına gelmekte. Yapılan iş birliğiyle birlikte Yunan tersanelerine know-how transferi de gerçekleşecek.
Buna ek olarak Enikos’un İtalyan kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre İtalya, Elefsina’da savunma sistemleri için araştırma ve geliştirme merkezi kurma taahhüdü vermekte. Aynı zamanda, ticari gemilerin bakım ve onarımını desteklemek için Amerika tarafından milyonlarca dolarlık yatırım yapılacak.
Doha Sınıfı Korvetler
Katar Deniz Kuvvetleri tarafından seçilen Doha sınıfı korvetler; 3250 ton tam yük deplasmanına, 107 metre uzunluğa, 14.70 metre genişliğe, 4.20 metre drafta sahiptir. Korvetlerin azami hızı 28 knot olup menzili (15 knot hızda) 3500 deniz milidir.
Navy Recognition tarafından yapılan habere göre Doha sınıfı korvetlerin tahrik sistemi; iki adet dizel motora ve tek pervane şaftına sahip CODAD (Combined diesel and diesel) tipidir. Korvetler 98’i gemi mürettebatı olmak üzere toplam 112 kişi barındırma kapasitesine sahiptir. Uçuş güvertesi ve hangar, bir adet NH90 helikopteri için geliştirildi.
Korvetler, Leonardo tarafından geliştirilen 76 mm’lik bir ana silahı ve iki adet Marlins 30 mm uzak silah istasyonu ile donatılacak. Korvetlerde yer alacak diğer sistemler arasında; MBDA’nın geliştirdiği ASTER 30 füzelerinin kullanımı için 16 hücreden oluşan dikey fırlatma sistemi, yakın hava savunması için Raytheon’un geliştirdiği RAM fırlatıcı (21 adet füze) ve MBDA’nın 8 adet Exocet MM40 Blok III füze sistemi bulunmakta.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı