Yunan basını, Yunanistan’ın elindeki Mirage-2000 uçaklarının Hindistan tarafından tedarik edilebileceğini iddia etti.
Yunanistan’ın önemli basın kuruluşlarından birisi olan Kathimerini’ye göre Yunanistan, elindeki Mirage-2000 savaş uçaklarını Hindistan’a tedarik edebilir. 2022 yılından itibaren envanterden çıkartılan bu uçakların yeni kullanıcısının kimin olacağı ise belli değil. Envantere yeni uçakların girmesi bu uçakların envanterden çıkma sürecini hızlandırdı.
Bu olası teklif için Yunanistan Savunma Bakanlığı ile Yunanistan Cumhurbaşkanlığı’nın bilgisi dahilinde görüşmelerin devam ettiği iddia edildi. Yakın zamanda Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Hindistan ziyaretinde bu meseleyi gündeme getireceği belirtiliyor.
Yunanistan bu uçakları ilk olarak 80’lerin sonuna doğru hizmete aldı. Yunan Hava Kuvvetleri’ne yeni uçaklar gelince Mirage-2000 uçakları gözden çıkartılmaya başlandı. Hem eskimiş olmasa hem de uçaklarda bazı sıkıntıların yaşanması envanterden çıkartılma sürecini hızlandırdı. Yunanistan’ın envanterinde ise 18 adet Mirage-2000 bulunmaktaydı.
Hindistan’ın tedarik etme olasılığı ise envanterindeki Mirage-2000 uçaklarının bir süre daha kullanacağını açıklaması. 2023 yılı sona ermeden önce Yeni Delhi yönetimi envanterde bulunan 50 adet Mirage-2000 uçağının en az 10 yıl daha envanterde hizmette tutmayı planladığını ifade etti. Yunan bazı kaynakları ise bu uçakların en azından bir süre daha ülke için hizmet vermesi gerektiği düşünüyor.
Yunanistan’ın F-35A savaş uçağı tedariki
ABD, Ocak ayının sonuna doğru Türkiye’ye 40 yeni F-16V ve 79 modernizasyon kiti satışını ve Yunanistan’a da 40 adet F-35A savaş uçağı tedarikini onaylamıştı. 8.6 milyar dolar değerindeki (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur) satış ile birlikte Yunanistan’a 40 adet F-35A savaş uçağı tedarik edilecek. İlgili pakette ise şunlar yer almakta:
- 40 adede kadar F-35A uçağı,
- 42 adet Pratt & Whitney F135-PW-100 motor (40 kurulu, 2 yedek),
- AN/PYQ-10 Basit Anahtar Yükleyiciler,
- KGV-135A gömülü güvenli iletişim cihazları,
- Kartuşla Çalıştırılan Cihazlar/İtici Gazla Çalıştırılan Cihazlar (CAD/PAD),
- Tam Görev Simülatörleri ve sistem eğitmenleri,
- Elektronik harp sistemleri,
- Laboratuvarı desteği,
- Lojistik yönetimi ve destek sistemleri,
- Tehdit tespit, takip ve hedefleme sistemleri,
- Yüklenici Lojistik Desteği (CLS),
- Teslimat ve entegrasyon desteği,
- Yakıt ikmali desteği,
- Silah kapları,
- Entegrasyon ve test desteği ve ekipmanı,
- Uçak motoru bileşeni iyileştirme programı desteği,
- Hassas navigasyon ve kriptografik sistemler ve ekipmanlar,
- Dost veya Düşmanı Tanımlama (IFF) ekipmanı,
- Yedek parçalar ve aksesuarlar,
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı