Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Havacılık ve Uzay Zirvesi 2 etkinliğine katılan Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Baykar Savunma faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler verdi.
Bayraktar TB2’nin Azerbaycan’da icra ettiği başarılı görevlere değinen Selçuk Bayraktar TB2’nin 4 ülkeye ihraç edildiğini ve 10 ülkenin sırada olduğunu bu ülkeler ile sözleşmelerin tamamlandığını veya tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Selçuk Bayraktar, TB2’ye yönelik motoru yerli değil eleştirilerine de cevap verdi. Selçuk Bayraktar’ın motor ile ilgili açıklamaları şu şekilde:
“Bayraktar TB2 40 bilgisayardan oluşan uçan bir robot aslında. Dünyada rekor sayılabilecek düzeyde yerli katılımla tasarlanmış bir uçak. Bazen soru geliyor ‘İşte motoru yurt dışından alıyorsunuz nasıl olacak?’ falan. Motoru dediğimiz bunun neredeyse çim biçme motoru kadar basit sayılabilecek yani akıllı telefonlarda titreşim motoru gibi kıyaslayabileceğini bir husus. Türkiye’nin çok daha gelişmiş piston motorları yapma kabiliyeti var. Halihazırda TB3’te TEİ’nin geliştirdiği çok gelişmiş bir motoru kullanacağız. TB2 için de yerli motor alternatiflerimiz var. Hatta pervanesine kadar yerli diyebilirim. Ama dediğim gibi asıl odaklanılması gereken taraf bu uçağın yazılımları, elektronikleri buralardaki bütün tasarım başından beri bize ait olduğundan neredeyse balatasından fren diskinden uçuş bilgisayarının içindeki yüz binlerce satıra kadar tümüyle yerli ve milli mühendislerimizin eseri bir uçak.”
Arnavutluk ve Letonya savunma bakanlarının Baykar Savunma’ya yaptıkları ziyaret bu ülkelere yönelik ihracat gelişmesi beklentilerini artırmıştı. Bakanlar TB2 alımlarına yönelik olumlu mesajlar vermişti. Ayrıca Bayraktar TB2 ile Birleşik Krallık ve Macaristan’ın da ilgilendiği öne sürülen bilgiler arasındaydı.
Bayraktar TB2 dört ülkeye ihraç edildi
Bayraktar TB2’nin ihracatı için ilk olarak 2018 yılında Katar ile sözleşme imzalanmıştı. Katar Silahlı Kuvvetleri’nce 2019 yılı içinde teslim alınan 6 Bayraktar TB2 SİHA ile 3 Yer Kontrol İstasyonu’nun fabrika kabul testleri de aynı yıl tamamlandı.
Daha sonra Ukrayna’ya 6 adet Bayraktar TB2’nin ihracatı gerçekleştirildi. Araçlardan memnun kalan Ukrayna, deniz kuvvetleri için de Bayraktar TB2 siparişi verdi. Ukrayna Donanması ilk Bayraktar TB2 siparişini teslim aldı. TB2’ler Ukrayna’dan sonra Azerbaycan’a ihraç edildi. Karabağ Savaşı sırasında ortaya çıkan TB2’ler savaş boyunca önemli görevler üstlendi.
Bayraktar TB2 son olarak Polonya’ya ihraç edildi. Bir NATO üyesine ilk kez SİHA ihraç edilmesi ile Polonya ihracatı gündeme oturdu.
İlginizi Çekebilir:
Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks Baykar Savunma’yı ziyaret etti
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.