ABD’li bir yetkili yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Krallığı ve Trump yönetimi arasında petrol üretimi üzerinden çıkan gerilimlerden dolayı ABD’nin iki Patriot füze bataryasını ve bazı savaş uçaklarını Suudi Arabistan’dan çektiğini söyledi.
Yetkili, kararın Suudi Arabistan’daki petrol tesislerini koruyan iki bataryanın çıkarıldığını, ancak Suudi çölündeki Prens Sultan Hava Üssü’nde, diğer hava savunma sistemleri ve jet avcı uçaklarıyla birlikte iki Patriot bataryasının bırakıldığını söyledi. Karar, Pentagon’un İran’dan gelen tehditlere karşı askeri bir birikime başlamasından birkaç ay sonra Suudi Arabistan’daki Amerikan varlığını azaltmasını içeriyor. Yetkiliye göre, iki batarya ile ilgili yaklaşık 300 asker de Suudi Arabistan’dan ayrılacak.
Orta Doğu bölgesindeki diğer iki Patriot bataryası da bakım ve yükseltme için planlanan bir yeni düzenlemeyle ABD’ye gidiyor. Bununla birlikte, ABD’nin sistemleri krallıktan çıkarma kararında anahtar faktörün, süregelen petrol anlaşmazlığından mı yoksa başka bir sebepten dolayı mı olduğu net değil.
Suudi Arabistan, bu yıl petrol üretimini artırıp fiyatları düşürdüğünde, ABD’deki Cumhuriyetçiler, Krallığı, koronavirüs pandemisi nedeniyle zaten acı çeken petrol piyasasındaki istikrarsızlığı, şiddetlendirmekle suçladılar.
Petroldeki değişen veriler ABD deki bazı üreticilere zarar verdi, bu da sanayide, özellikle de cumhuriyetçi eyaletlerde işten çıkarmalara yol açtı. Mart ayı sonunda, bazı Cumhuriyetçi senatörler, Suudi Arabistan’ın gidişatı değiştirmemesi halinde Amerikan savunma desteğini kaybetme riski ve gümrük vergileri ve diğer ticaret kısıtlamaları, soruşturmalar vb gibi bir dizi potansiyel “ siyasi yaptırım” ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardılar.
ABD’li yetkili, THAAD anti-balistik füze savunma sisteminin Suudi Arabistan’da kalacağını söyledi.
