ABD’nin deniz gücünü artırmak ve büyük ölçekli savaşlara hazırlık yapmak amacıyla her yıl en az 40 milyar Dolar yatırım yapması gerektiği konusunda çağrıda bulunan ABD merkezli Navy League (Donanma Birliği), bu yöndeki politika önerilerini kamuoyuyla paylaştı.
Defense News tarafından yapılan habere göre politika belgesinde donanma tersanelerinin modernizasyonu, Sahil Güvenlik’in kutup buz kırıcı filosunun genişletilmesi ve mühimmat üretimine daha fazla bütçe ayrılması gibi konulara vurgu yapıldı. Navy League, ABD Donanması, Deniz Piyadeleri, Sahil Güvenlik ve Ticaret Filosu için destek sağlayan bir kuruluş olarak her iki yılda bir politika önerileri yayımlayarak Kongre’nin denizcilik alanındaki kararlarını şekillendirmeye çalışıyor.

Ancak, Navy League’in tavsiyelerinin Kongre’den onay almasının zor olabileceği belirtiliyor. Navy League Ticaret Filosu İşleri Başkanı Jonathan Kaskin, bu politika belgesinin Kongre üyelerine kararlarını şekillendirmeleri için gerekli arka plan bilgilerini sunduğunu ancak mevcut ekonomik koşullarda bu kaynakları sağlamanın büyük bir zorluk olacağını ifade etti.
ABD’nin karşı karşıya olduğu Güney Çin Denizi’ndeki bölgesel anlaşmazlıklar, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırıları, Baltık Denizi’nde NATO ile Rusya arasındaki gerilim, Arktik deniz yolları üzerindeki rekabet ve Tayvan’a yönelik Çin tehdidi, ABD deniz gücünü ve gemi inşa kapasitesini artırma ihtiyacını gündeme getirmekte.
381 savaş gemisi hedefi ve 1 trilyon Dolar’lık bütçe
ABD Donanması’nın sunduğu son gemi inşa planı, her yıl 40,1 milyar Dolar’lık harcama gerektiriyor ve 2054’e kadar toplamda 1 trilyon Dolar’ı aşan bir bütçeye ulaşılması bekleniyor. Donanma, küresel tehditlere karşı koymak için savaş gemisi filosunu 381 adede çıkarmayı da hedefliyor.
Halihazırda 295 savaş gemisi bulunan ABD Donanması’nın 2027 yılına kadar bu sayının 283’e düşmesi öngörülüyor. Zira o yıl içinde 13 eski geminin emekliye ayrılması, ancak sadece 10 yeni geminin hizmete girmesi planlanıyor.
ABD Kongre Bütçe Ofisi (CBO), donanmanın mevcut gemi inşa bütçesini son yıllara kıyasla oldukça yüksek olarak nitelendirirken, bu seviyeye en son 1980’lerde Başkan Ronald Reagan’ın 600 gemilik donanma hedefi sırasında ulaşıldığını belirtiyor.
Ancak, bütçe artışının tek başına yeterli olmayacağı, tersanelerin verimliliğinin artırılması gerektiği de vurgulanmakta. ABD’deki tersaneler, son 10 yılda üretim hedeflerini tutturmakta zorlanmakta, iş gücü eksikliği ve maliyet aşımları nedeniyle ise bazı gemi üretim projeleri yıllarca gecikmekte.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı