ABD Donanması Stratejik Sistem Programları (SSP); donanmanın Konvansiyonel Hızlı Saldırı (CPS) kabiliyetinin ve ordunun Uzun Menzilli Hipersonik Silahının (LRHW) geliştirilmesinin bir parçası olarak 2. Aşama Katı Roket Motorunun (SRM) testini başarıyla gerçekleştirdi.
Defence World’un aktardığına göre test 25 Ağustos 2021 tarihinde Utah Promontory’de gerçekleştirildi. İkinci aşama SRM’nin ilk ateşleme testi oldu. Birinci aşama SRM 27 Mayıs 2021’de başarıyla test edilmişti. İkinci Aşama Katı Roket Motorunun (SRM) testi; yeni geliştirilen füze güçlendiricinin (booster) her iki aşamasının yanı sıra SRM üzerindeki bir itme vektörü kontrol sisteminin başarılı bir şekilde test edildiğini gösterdi.
ABD Donanmasının yaptığı resmi açıklamada; bu testlerin, hem Donanma hem de Ordu tarafından konuşlandırılacak Donanma tarafından tasarlanmış müşterek bir hipersonik füzenin geliştirilmesinde hayati bir adım olduğu belirtildi. İkinci aşama SRM, kuvvetler için yeni bir füze güçlendiricinin (booster) parçası olacak ve ortak hipersonik füzeyi oluşturmak için Ortak Hipersonik Süzülme Gövdesi (CHGB) ile birleştirilecek. Her kuvvet; denizden veya karadan fırlatma için uyarlanmış bireysel silah sistemleri ve fırlatıcılar geliştirirken ortak hipersonik füzeyi kullanacak.
İkinci aşamanın başarılı SRM testi, bir sonraki Donanma ve Ordu ortak uçuş testlerine giden kritik bir kilometre taşını temsil etmekte. CPS ve LRHW silah sistemlerinin sahaya sürülmesine yol açacak.
ABD Savunma Bakanlığı, 20 Mart 2020’de CHGB’yi başarıyla test etti. Kuvvetler, CHGB’nin geliştirilmesine ve üretimine devam etmek için devlet ulusal laboratuvarları ve endüstri ile yakın bir şekilde çalışmakta. ABD Donanması, CHGB’nin baş tasarımcısıdır ve Ordu, CHGB’nin üretimine öncülük etmektedir. ABD Savunma Bakanlığı; 2020’lerin başlarından ortasına kadar hipersonik savaş kabiliyetini sahaya çıkarmak için endüstri, hükümet ulusal laboratuvarları ve akademi ile işbirliği içinde çalışmakta.
Hipersonik Füzeler
Farklı irtifalar ve azimutlar arasında manevra yapabilen hipersonik füzeler ses hızından hızlı uçmaktadırlar. 5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır. Üretilen bazı füzelerin, 10 mach’a kadar çıkabildiği iddia edilmektedir. Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.
Kendi hipersonik füzelerini geliştiren ABD, Çin ve Rusya, hipersonik füzelerin yanı sıra hipersonik füzelere karşı savunma sistemleri geliştirme yarışında. 19 Mart 2020 tarihinde ise ABD Savunma Bakanlığı, Kauai, Hawaii’deki Pacific Missile Range Facility’de hipersonik bir füzenin başarıyla test edildiğini açıklamıştı. Ek olarak, yapılan test sayesinde Füze Savunma Ajansı (MDA) düşman hipersonik silahlarını durdurmak için geliştirilen sistemler için bilgi topladı.
İlgili Olarak
ABD, AGM-183A hipersonik füzesini savaş başlığı ile test etti

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever