ABD, Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kısmen kaldırdığını açıkladı
Cyprus News Agency haberine göre ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne 1987’den beri uygulamakta olduğu silah ambargosunu “geçici” ve “kısmî” olarak kaldırma kararı aldı. Karar Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından telefonla bildirildi.
ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı, Yunan gazetecilere yönelik basın toplantısı sırasında Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Asya konularından sorumlu Bakanı Mathew Palmer tarafından açıklandı. Palmer silah ambargosunun kısmî kaldırılmasının bir yıl geçerli olacağını, sürenin uzatılması yolunun açık olduğunu, ve sadece ‘öldürücü olmayan’ (non lethal) sistemleri kapsayacağını söyledi.
Rum Yönetimi Sözcüsü Kiriakos Kusios ABD’nin ambargoyu geçici ve kısmî kaldırma kararının “ABD’nin Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolünü tanıması ve ikili, özellikle de savunma ve güvenlik alanlarındaki ilişkilerine verdiği önemin göstergesi olduğu” değerlendirmesinde bulundu.
Kusios, yazılı açıklamasında ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun bu akşam üzeri Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i telefonla arayarak kararın ve öldürücü olmayan teçhizatla ilgili olduğu bilgisi verdiğine işaret etti. Görüşme sırasında Anastasiadis’in Pompeo’ya bölgedeki gelişmeler hakkında “bilgi” verdiğini belirten Kurios “Sayın Pompeo ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve Yunanistan’ın egemenlik haklarını tanıdığını ve bölgede istikrar ve barış şartlarının kurulması ve yerleşmesi için zaruri ön şart olarak Uluslararası Hukuk zemininde diyaloğa bağlılığın şart olduğunu açıkça dile getirdi” dedi.
Ölümcül Olmayan Silahlar Nedir?
Furkan Dikmen / BAU DEGS Araştırmacısı
Ölümcül olmayan askeri teçhizatlar; mermiler, patlayıcılar, gaz ve spreyler, arazi tuzakları ve elektro şok silahları, çelik yelek, radarlar, zırhlı araçlar ve benzeri teçhizatların tümü olarak geçmektedir. Bu teçhizatlar hedefi imha etmek veya öldürmek yerine daha az ölümcül güç kullanarak hedefi etkisiz hale getirmek maksadıyla kullanılan teçhizatlardır.
Bu teçhizatlar, piyadeleri bastırmak, dağıtmak ve sahada engellemek, askeri maksatlı bir kara, deniz ve hava araçlarını veya tesisi devre dışı bırakmak, araçları uyarmak/durdurmak, askerlere bireysel koruyucu ekipman ve donanım sağlamak, askerlere ölümcül olmayan silahları kullanma konusunda uygulamalı eğitim vermek maksadıyla kullanılır.
Ölümcül Olmayan Mermiler: Kauçuk mermiler, yumuşak polimer mermiler, mum mermiler, plastik mermiler, halka kanatlı ve elektroşok etkisine sahip kauçuk mermiler ve geleneksel metal mermiler olarak alt sınıflara ayrılmaktadır.
Patlayıcılar ise; flashbang el bombaları, kauçuktan oluşan ve şarapnel dağıtan el bombaları ve türevleri olarak alt sınıflara ayrılmaktadır.
Gaz ve spreyler ise; su, koku bazlı, biber gazı, göz yaşartıcı gaz gibi kimyasal içeriklere sahip teçhizatlardır.
Arazi tuzakları ise; Anti-tank, anti-taşıt ve anti-personel mühimmatları olarak hedefleri etkisiz kılmak maksadıyla kullanılmaktadır.

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi/ BAU DEGS
BAU DEGS Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı