Güney Kore’nin talep etmesi durumunda ek THAAD füze savunma sistemi konuşlandırılabilir.
YonHap haber ajansının da aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada Güney Kore’nin talep etmesi durumunda ek THAAD füze savunma sisteminin konuşlandırılmasının gündeme gelebileceğini söyledi.
Bu bağlamda konuyla alakalı soru yöneltilen Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, “Her ülkenin doğal olarak kendini savunma hakkı vardır. Daha önce de söylediğim gibi anlaşmadaki müttefiklerimizden biri olan Güney Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri savunmasına olan bağlılığımız bu durumda çok sağlamdır. Bunlar Güney Kore’nin savunmasına olan bağlılığımızın sağlam kalmasını en iyi şekilde nasıl görebileceğimize dair müttefikler olarak yapacağımız görüşmeler olacak.” dedi.
Güney Kore şu anda 1 adet THAAD füze savunma sistemine sahip ancak 2016 yılında sisteme sahip olması kararı Çin’den ciddi ekonomik tepkiler almıştı. Ek olarak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin’in de Kuzey Kore’nin füze fırlatma konusundaki ısrarını tehlike olarak tanıdığını ve “Bu tür provokatif eylemlerin her biri birden fazla BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali demektir.” dedi.
Army Recognition’un da aktardığı üzere, ABD ve Güney Kore ordusu Mayıs 2020 tarihinde Seongju’daki Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) üssüne yeni önleyici füzeler konuşlandırdığını duyurmuştu.
Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)
THAAD, yoğun baskın senaryoları içeren atmosferin hem içinde hem de dışında balistik füzeleri yakalayabilen kısa ve orta menzilli anti-balistik füze savunma sistemidir. THAAD füzesi, uçuşun son ya da terminal aşaması boyunca atmosferin içindeki ya da dışındaki balistik füzeleri yakalayabilmektedir.
THAAD, 1991 Körfez Savaşı sonrası Irak’ın SCUD füze saldırıları sonrası elde edilen tecrübelerin ışığında geliştirildi. THAAD füzesi herhangi bir savaş başlığı taşımamaktadır bu yüzden gelen füzeyi yok etmek için çarpışma esnasındaki kinetik enerjiden yararlanmaktadır. Başlangıçta sadece ABD Ordusunun bir programıyken ilerleyen süreçte Missile Defense Agency çatısı altına alındı. Ayrıca ABD Donanması da benzer bir programla geliştirilen deniz tabanlı Aegis Balistik Füze Savunma Sistemine sahiptir. Günümüzde Guam, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Romanya ve Güney Kore bu sisteme sahip ülkelerdir.
İlgili Olarak
THAAD füze savunma sistemi ilk kez operasyonel olarak kullanıldı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı