ABD Savunma Bakanlığı, L3Harris Technologies’ten ilave VAMPIRE hava savunma sistemi tedarik ederek İHA karşıtı kabiliyetini geliştirecek.
9 Haziran 2025 tarihinde ABD Savunma Bakanlığı ile L3Harris Technologies, ilave İHA karşıtı hava savunma sistemi tedariki kapsamında VAMPIRE sistemi için yeni bir sözleşme imzaladı. Yeni sözleşmeyle birlikte şirket, hem yurt içi hem de yurt dışı uygulamalar için insansız hava aracı karşıtı sistemler sağlamak üzere ABD Savunma Bakanlığı ve müttefik ortaklarla iş birliğini sürdürme niyetini vurguladı.
L3Harris, Ocak 2023’te Savunma Bakanlığı’ndan Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi kapsamında Ukrayna Ordusu’na 14 adet VAMPIRE (Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) sistemi teslim etmek üzere 40 milyon Dolar’lık bir sözleşme imzalamıştı.

Gelişmeyle ilgili olarak L3Harris’in Hedefleme ve Sensör Sistemleri Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tom Kirkland açıklamalarında şu ifadelere yerdi:
“L3Harris’in VAMPIRE sistemi, küresel savaş alanında giderek artan İHA tehditlerine karşı güvenilir ve uygun maliyetli bir çözüm olduğunu kanıtlamıştır. Yurt içinde ve yurt dışında güçlü İHA karşıtı teknolojiler sunmak için Savunma Bakanlığı ve müttefik ortaklarımızla yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.”
ABD’li VAMPIRE ve Türk PUSU
ABD’nin son olarak İHA önleme amacıyla hava araçlarına da entegre ettiği APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon Systems II/Gelişmiş Hassas Öldürücü Silah Sistemi II) roketlerini sivil veya ticari olarak temin edilebilen araçlardan fırlatabilen VAMPIRE sistemi, kara tabanlı anti-İHA rollerinde kullanılmaktadır. APKWS gerek boyut gerek güdüm açısından ROKETSAN’ın CİRİT füzesi ile oldukça benzerdir. İki ürün arasındaki temel fark APKWS 2,75 inç roketler için pod olarak geliştirilirken CİRİT aynı boyutlarda sıfırdan bir füze olarak geliştirilmiştir.
Geçtiğimiz aylarda kamyonet üstü CİRİT sistemi PUSU, ROKETSAN tarafından tanıtılmıştır. Kara-kara hedefleri için geliştirildiği açıklanan PUSU görünüş itibari ile VAMPIRE sistemine benzemektedir. ROKETSAN’ın da CİRİT veya CİRİT türevi bir ürün ile maliyet etkin drone/İHA avlama görevleri için PUSU tabanlı bir sistemi kullanması beklenmektedir.

4 adet CİRİT lazer güdümlü füze ile güçlendirilen PUSU, mobil yapısının yanı sıra 8 kilometreye kadar olan operasyonlarda büyük başarı sağlayan yüksek hassasiyetli vuruş gücüyle de dikkat çekiyor. Sabit ya da hareketli hedeflere karşı etkin bir çözüm sunarak sahada fark yaratmayı amaçlayan PUSU, araç kabininin üstüne entegre edilen ASELSAN’ın KARAKURT elektro-optik ve kızılötesi (EO/IR) sensör sistemiyle hedef tespiti için 1 adet lazer işaretleyici ile birlikte çalışmaktadır. Gelişmiş lazer güdüm teknolojisi sayesinde yüksek doğrulukla hedeflere ulaşan sistem, güvenlik güçlerinin operasyonel gücünü önemli ölçüde arttıracaktır. Bu kapsamda PUSU, hız, hassasiyet ve etkin vuruş gücü ile modern savaş ve savunma ihtiyaçlarına tam olarak cevap verecektir.
PUSU’nun ABD’li muadili denebilecek L3Harris’in geliştirdiği VAMPIRE (Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) sistemi de günümüz muharebe standartları düşünüldüğünde kolay taşınabilen ve pek çok platforma entegre edilip kullanılabilen bir sistemdir. VAMPIRE, Birleşik Krallık merkezli BAE Systems tarafından üretilen 70mm’lik lazer güdümlü APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) ve diğer lazer güdümlü mühimmatları kullanmaktadır. Bu kapsamda APKWS, döner kanatlı hava hedeflerini 5 kilometreye ve sabit kanatlı sistemleri ise 12 kilometre menzile kadar vurabilmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.