Birliklerini hipersonik füzeler için geliştirilen eğitim ekipmanlarıyla donatmaya başlayan ABD Ordusu, fırlatıcıların ve kamyonların üretiminin başladığını duyurdu.
DefenseNews’e konuşan ABD Ordusu’na bağlı Kritik Teknolojiler Ofisi direktörü L. Neil Thurgood, hipersonik füzeler için geliştirilen eğitim ekipmanlarının bazılarının birliklere teslim edildiğini ifade etti. 2021 yılının Eylül ayında ise istenilen tüm ekipmanların teslimatının tamamlanacağını söyledi. Ek olarak, hipersonik füzeler için tasarlanmış fırlatıcıların ve kamyonların üretiminin başladığını ifade etti. Bu bağlamda, Lockheed Martin ve Dynetics gibi firmalarla iş birliği gerçekleştiren ABD Ordusu, füzeler için muharebe operasyon merkezi açtı. 2020 yılının sonunda düzenlenen konferansta konuşan ABD Ordu Sekreteri Ryan McCarthy ise, geliştirilen hipersonik füzelerin testlerinin Mart 2020’de Hawaii’de yapıldığını açıklamıştı.
Hipersonik Füzeler
Farklı irtifalar ve azimutlar arasında manevra yapabilen hipersonik füzeler ses hızından hızlı uçmaktadırlar. 5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır. Üretilen bazı füzelerin, 10 mach’a kadar çıkabildiği iddia edilmektedir. Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.
Kendi hipersonik füzelerini geliştiren ABD, Çin ve Rusya, hipersonik füzelerin yanı sıra hipersonik füzelere karşı savunma sistemleri geliştirme yarışında. 19 Mart 2020 tarihinde ise ABD Savunma Bakanlığı, Kauai, Hawaii’deki Pacific Missile Range Facility’de hipersonik bir füzenin başarıyla test edildiğini açıklamıştı. Ek olarak, yapılan test sayesinde Füze Savunma Ajansı (MDA) düşman hipersonik silahlarını durdurmak için geliştirilen sistemler için bilgi topladı.
Rusya tarafından geliştirilen hipersonik Avangard füzesinin ise 2004 yılından beri test edildiği düşünülmektedir. Taşıyıcı aracın, ses hızının 20 katı bir hızla atmosferin yoğun katmanlarında seyir edebildiği, keskin manevralar yapabildiği, yüksek irtifa ve hızından dolayı hava savunma füzelerinden kaçabildiği iddia edilen Avangard, iki megatona kadar nükleer silah taşıyabilmektedir. Birçok kaynağa göre Avangard ile donanmış ilk füze alayı, 2020 yılının sonlarında Orenburg yakınlarında göreve başladı.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
ABD Kongresinden hipersonik füzeleri izleyecek uydu sistemine ek bütçe
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı