Zelenski, Trump yönetiminin Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için taraflara Haziran ayına kadar süre verdiğini ve üçlü müzakerelerin Miami’de yapılması için davet aldıklarını duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 7 Şubat Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna ve Rusya’ya yaklaşık 4 yıldır devam eden savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varmaları için Haziran ayına kadar süre verdiğini belirtti. Zelenski’nin açıklamaları, Rusya’nın enerji altyapısına yönelik saldırılarının nükleer enerji santrallerini üretimi kısmaya zorlamasının ardından geldi.
Sadece Moskova ve Washington tarafından müzakere edilmiş herhangi bir anlaşmanın dayatılmasını kabul etmeyeceklerini yineleyen Zelenski, “Bizim hakkımızda, biz olmadan yapılan bir anlaşma Ukrayna için kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Haziran ayındaki son tarihe uyulmaması halinde, Trump yönetiminin muhtemelen her iki tarafa da bu tarihe uymaları için baskı yapacağını belirten Zelenski, “Amerikalılar taraflara savaşı bu yaz başında bitirmelerini öneriyor ve muhtemelen tam da bu takvime göre taraflara baskı yapacaklar.” dedi.
Ukraynalı lider, ABD’li heyetin Çarşamba ve Perşembe günü BAE’de yapılan üçlü müzakerelerin bir sonraki turunun ABD’de yapılması için tarafları davet ettiğini de açıkladı. Bu bağlamda Zelenski “bir ilk” olarak nitelendirdiği bu daveti kabul ettiklerini, görüşmenin büyük bir ihtimalle ABD’nin Miami’de yapılacağını aktardı.
Ukrayna’ya 185 milyon dolarlık yedek parça tedariki
6 Şubat Cuma günü ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), Ukrayna’ya IX. sınıf yedek parçalar ve ilgili ekipmanların olası satışını onayladığını duyurdu. Tahmini maliyetin 185 milyon dolar olduğu ifade edilen olası satış için açıklamada, “Ukrayna’nın, ABD tarafından sağlanan araçlar ve silah sistemleri için yüksek operasyonel oranları korumak amacıyla yerel destek kapasitelerini güçlendirmeye acil ihtiyacı var.” ifadeleri yer aldı. Ayrıca açıklamada, bu yedek parça ve ekipmanların lojistik kapasiteyi iyileştirmeye ve savaş alanındaki etkinliğe katkıda bulunacağı ifade edildi.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.









