ABD-İran gerilimi sürerken Birleşik Krallık, 6 adet F-35B savaş uçağını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Ağrotur Hava Üssü’ne konuşlandırdı.
The Times gazetesinin 7 Şubat 2026 tarihli haberine göre; Washington ve Tahran yönetimlerinin nükleer diplomasi ve karşılıklı askeri gövde gösterileriyle şekillenen hassas bir süreçten geçtiği bu dönemde, Birleşik Krallık’ın Marham Üssü’nde konuşlu 6 adet F-35B savaş uçağını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Ağrotur Hava Üssü’ne konuşlandırdığı duyuruldu. Söz konusu hamlenin, bir “savunma takviyesi” olarak nitelendirildiği aktarıldı.

F-35B’lerin Irak ve Suriye üzerindeki DAEŞ’e karşı yürütülen Shader Harekatı kapsamında halihazırda harekat alanı görevlerini icra eden Eurofighter Typhoon FGR4 savaş uçaklarıyla müşterek görev yapacağı belirtildi. Edinilen bilgilere göre 6 Şubat’ta yola çıkan F-35B’lerin, “bölgesel gerilimin aniden tırmanması durumunda üssün ve Birleşik Krallık’ın Egemen Üs Bölgeleri’nin korunmasını tahkim etme amacı taşıdığı” ifade edildi.
Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ağrotur Üssünü devam eden bölgesel harekatları destekleyen, Birleşik Krallık’ın stratejik çıkarlarını koruyan ve Orta Doğu’daki olası kriz senaryoları için bir “ileri tertiplenme üssü” işlevi gören Daimi Müşterek Harekat Üssü olarak tanımlıyor.
Bu tanımın kriz tablosu netleşirken unsurların bölgeye süratle intikal ettirilmesi, müşterek destek unsurlarıyla idame ettirilmesi ve siyasi karar alma alanının açık tutulması şeklinde özetlenen hızlı kriz yönetimine yönelik bir askeri duruşu işaret ettiği vurgulanıyor. Bu bağlamda F-35B’lerin, Ağrotur’da halihazırda konuşlu bulunan Eurofighter Typhoon filosundan çok daha farklı bir kabiliyet setini beraberinde getireceği değerlendiriliyor.

İran ile ABD arasındaki müzakereler
İran ve ABD, Tahran’ın nükleer programına odaklanan ve 6 Şubat Cuma günü Umman’da yapılan dolaylı görüşmelerin ardından müzakerelere devam etme konusunda mutabakata vardı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Umman’ın arabuluculuğunda Muskat’ta heyetlerine başkanlık etti. Taraflar, kamuoyuna açık şekilde yüz yüze bir görüşme yapmadı.
Arakçi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Oldukça olumlu bir atmosferde, argümanlarımızı paylaştık ve karşı tarafın görüşleri bize iletildi” diyerek tarafların “müzakerelere devam etme konusunda anlaştığını, ancak yöntem ve takvimin daha sonra belirleneceğini” söyledi. Söz konusu görüşmeler, ABD’nin haziran ayında İsrail’in İran’la yaşadığı 12 günlük çatışmaya nükleer tesislere yönelik saldırılarla dahil olmasından bu yana iki ülke arasında yapılan ilk temas oldu.

Netanyahu, Trump ile İran müzakerelerini görüşecek
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gelecek hafta ABD’nin başkenti Washington’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Netanyahu’nun 11 Şubat Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesinin ve görüşmede İran ile yürütülen müzakerelerin ele alınmasının planlandığı belirtildi. Açıklamada, “İsrail Başbakanı, her türlü müzakerenin, balistik füzelere yönelik sınırlamalar ve İran eksenine verilen desteğin durdurulmasını içermesi gerektiğine inanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
İlgili Olarak
Birleşik Krallık’tan Eurofighter savaş uçaklarına radar siparişi
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.









