ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Tayvan’a 2.2 Milyar Dolar değerindeki savunma ekipmanının satışına onay verdiğini açıkladı.
Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı (MND), ABD’den 100’den fazla M1A2 Abrams ana muharebe tankı (MBT) ve çeşitli füze sistemlerini içeren askeri teçhizat paket tedarik etme planlarını geçtimiz ay doğrulamıştı.
Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı (MND) tarafından 6 Haziran’da yapılan açıklamada ABD’nin Tayvan’a paket kapsamında;
- 108 General Dynamics üretimi M1A2 Abrams tankı,
- 1.240 adet Raytheon BGM-71 TOW tanksavar füzesi,
- 409 adet Raytheon-Lockheed Martin FGM-148 Javelin tanksavar füzesi,
- 250 adet Raytheon tarafından üretilen FIM-92 Stinger karadan havaya füze
tedarik edeceği ifade edildi.
ABD tarafından bugün yapılan açıklamada Tayvan’ın 2.2 milyar dolar değerindeki siparişinde; 108 adet M1A2T Abrams tankı ve 250 Stinger füzesi ve bunlara ek olarak, çok sayıda otomatik silah, mühimmat, zırhlı muharebe araçları, ağır araç taşıyıcıları ve ilgili destek ekipmanlarının dahil olduğu belirtildi.
M1A2 Abrams tanklarının Tayvan Ordusunun yaşlanan M60A3’lerinin yerini alması, ve ayrıca da yerel olarak M48H (CM11) tanklarının Tayvan’da üretilmesi bekleniyor. Tayvan 18 yıl önce M1A2 AMT’leri almayı istediğini bildirmişti. Bu talep 2001 yılında onaylandı, ancak satış gerçekleşmedi.

Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.