Türkiye’nin S-400 tedariğinde ısrarcı olması sebebiyle ABD’de eğitimine devam eden Türk F-35 personelinin 31 Temmuz 2019’a kadar ülkeden ayrılması bekleniyor.
ABD Savunma Sekreteri Patrick Shanahan; Türkiye’nin S-400 tedarik planlarına dayanarak Türkiye’nin F-35 programından dışlamak üzere önem arz eden adımlar atıyor, Türk meslektaşı Hulusi Akar’a hali hazırda ABD’de bulunan Türk personelin 31 Temmuz 2019’a kadar ülkeden ayrılması gerektiğini ve yeni personelin eğitim faaliyetlerinin askıya alındığını bildirdi. Yirmisinin Haziran 2019’da, on dördünün Temmuz – Kasım 2019’da gerçekleşmek üzere planlanmış otuz dört Türk personelin eğitimi askıya alınmış oldu.
Bir Amerikan savunma yetkilisinin Foreign Policy’ye aktardığına göre; Türkiye, Haziran 2019’da Türk topraklarına ulaşması beklenen S-400 sisteminden halen vazgeçebilir. Vazgeçmesi halinde F-35 mevzusunda kendine karşı atılan bu adımlar tersine dönecek. ABD hali hazırda F-35 ile ilgili malzeme ve ekipmanın Türkiye’ye teslimini askıya almıştı. Türk personele F-35’in eğitimi ABD tarafından sağlanmadığı durumda da Türkiye, önümüzdeki on yıllarda ABD ve müttefiklerinin hava gücünün önemli bir kısmını teşkil edecek bu uçağı uçuramayacak.
Patrick Shanahan tarafından imzalanıp T.C. Milli Savunma Bakanlığına 6 Haziran 2019 tarihiyle gönderilen mektupta Arizona Luke ve Florida Eglin hava üslerinde F-35 eğitimi alan toplam 42 Türk personelin 31 Temmuz 2019’a kadar ülkeyi terketmesinin talep edildiği yazıyor. Bu noktadan itibaren ise Türk Hava Kuvvetleri personelinin sözü geçen üslere giriş yapması yasaklanacak. Aynı zamanda mektuba göre Türkiye S-400 sistemini 31 Temmuz 2019’dan önce teslim alırsa mektupta bahsedilen bu planın “hükmü ortadan kalkacak.”
İlave olarak, Türk tarafına gönderilen belgede Türk savunma endüstrisinin F-35 programındaki iştirakine son verileceği ve peyderpey alternatif kaynaklara yönelineceği beyan ediliyor. Foreign Policy, Türkiye’nin S-400’ü tedarik etmesi halinde ABD’nin öne sürdüğü ve mektuba iliştirilmiş eylem listesini inceledi. Başka bir Amerikan savunma yetkilisi ise mektuptaki eylem listesinin daha önce bir telefon görüşmesinde Shanahan ve Akar arasında müzakere konusu olduğunu paylaştı.
Ayrıca ABD, 12 Haziran’da F-35 programının gidişatının hükümet ve endüstri yetkililerince istişare edileceği toplantıya Türkiye’yi davet etmemeyi planlıyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.