ABD Uzay Kuvvetleri, uydu üretimi için BAE Systems ile 1,2 milyar Dolar’lık bir anlaşma imzaladı.
ABD Uzay Kuvvetleri (USSF), hipersonik seyir füzeleri ve balistik füzeleri tespit etmek amacıyla kurduğu yeni nesil füze uyarı ve takip sistemi kapsamında BAE Systems ile 1,2 milyar Dolar’lık bir anlaşma imzaladı. Şirket bu sözleşme kapsamında Orta Yörünge (MEO) için 10 adet Epoch 2 uydusu geliştirecek.
Breaking Defense tarafından yapılan habere göre bu yeni sözleşme, ABD’nin füze tehditlerine karşı “Dirençli Füze Uyarı ve Takip (Resilient MWT)” programının ikinci evresini temsil ediyor. Projenin ilk nesil uydularıyla birlikte çalışacak olan bu yeni nesil sistem, ABD’nin uzay tabanlı savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak.
Uzay Kuvvetleri, Epoch 2 uyduları ile toplamda 30 uyduluk bir ağ oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda proje için 2025-2029 dönemi için toplam yaklaşık 6 milyar Dolar bütçe ayrıldı. İlk etapta, 2023 yılında RTX (eski adıyla Raytheon Intelligence & Space) ve Boeing’in iştiraki Millennium Space Systems ile 6 adet Epoch 1 prototip uydusu üretimi için sözleşme imzalanmıştı. Ancak RTX, 2024 yılında yaşanan maliyet aşımları ve performans sorunları nedeniyle projeden çıkarılmıştı. Yerine Millennium devreye alınmış ve üretilecek uydu sayısı 12’ye yükseltilmişti. Epoch 1 uydularının ilk teslimatının 2026 mali yılı sonunda, ikinci partinin ise 2028 başlarında yapılması planlanıyor. Epoch 2 uydularının teslimatına ise 2029’da başlanacak.
Epoch 2 sözleşmesi, 2024 yılında BAE tarafından satın alınan Ball Aerospace üzerinden yürütülecek. Şirketin “Space and Mission Systems” birimi, daha küçük ve daha düşük maliyetli uydularla yüksek kapasiteli izleme teknolojilerini birleştirmeyi amaçlıyor.
Uzay Sistemleri Komutanlığı’ndan (SSC) Albay Rob Davis, Epoch 2 kapsamında toplamda iki ayrı firmaya toplam 18 uydu üretim ihalesi verilmesinin planlandığını açıkladı. Bu kapsamda ikinci bir üreticiye de ilerleyen dönemde sözleşme verilmesi hedefleniyor.
MEO neden tercih ediliyor?
ABD’nin mevcut füze takip sistemleri, 36.000 kilometre yükseklikteki jeosenkron yörüngede (GEO) bulunan SBIRS (Space-Based Infrared System) uyduları ile sağlanıyor. Bu sistem yerini alacak olan Next-Gen OPIR ise iki GEO ve iki kutup yörüngesi uydusundan oluşacak.

Buna ek olarak Uzay Geliştirme Ajansı (SDA), düşük dünya yörüngesinde (LEO) hipersonik füzeleri takip edecek bir başka katmanı daha geliştiriyor. Bu “Tracking Layer” katmanı, 100’den fazla uyduyu içerecek.
Orta Dünya Yörüngesi (MEO) ise 2.000 km ile GEO arasında geniş bir kapsama sahasına sahip. Küresel kapsam için 6 ila 60 uydu yeterli oluyor. Bu sistem, LEO’ya kıyasla daha az uyduyla daha geniş kapsama sunarken, GEO sistemlerine göre daha düşük gecikmeyle veri iletimi sağlıyor.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı