ABD Ordusu, Filipinler’de icra edilen Salaknib 2025 tatbikatı kapsamında sahada 3D yazıcılar aracılığıyla FPV drone üretimi gerçekleştirdi.
24 Mayıs 2025’te, ABD’nin 25. Piyade Tümeni personeli, Filipinler’deki Fort Magsaysay’da “Geliştirme Komutanlığı Aktarılabilir Laboratuvarı” ile FPV dronların montajını gerçekleştirdi. Drone üretimi, Filipinler Silahlı Kuvvetleri ve ABD Ordusu arasında her yıl düzenlenen ikili eğitim operasyonu Salaknib 2025’in bir parçası olan Joint Pacific Multinational Readiness Center-Exportable (JPMRC-X) sırasında gerçekleşti. Söz konusu yetenek, eğitim sırasında 100’den fazla FPV drone konuşlandırılmasını sağlayarak ormanlık arazide muharebe alanı simülasyonlarını destekledi.

Defence Blog tarafından yapılan habere göre askerler, hızlı ve uyarlanabilir üretim için yapılandırılmış Stratasys F370 3D yazıcıları kullandılar. Bu sayede göreve özgü gereksinimlere yanıt olarak drone bileşenlerinin yerinde üretilmesi mümkün hale geldi. Söz konusu yaklaşım, taktik hattın yakınında modüler ve tek kullanımlık insansız sistemlerin üretimi ve kullanımı konusundaki artan önemi yansıtmaktadır.
Bu çabaya katılan yetkililere göre, ileri hattaki birimlere yakın FPV drone üretme yeteneği, çevikliği artırıyor ve değişen operasyonel taleplere daha hızlı uyum sağlamayı destekliyor. Ayrıca sistem, uzak lojistik zincirlerine bağımlı olmadan drone tedarikini sürdürmenin bir yolunu sunuyor.
Filipinler’de birleştirilen dronlar, kısa menzilli, tek kullanımlık görevler için tasarlanmış olup hızlı üretimleri ve kolay konuşlandırılmaları ile ön plana çıkmaktadırlar. Ayrıca sistemler, yoğun ve uzak arazilerde faaliyet gösteren piyade birliklerinin durumsal farkındalığını ve saldırı seçeneklerini korumasına olanak tanımaktadır.
ABD, Çin ve Fransa’dan benzer drone üretim eğilimi
Benzer bir yaklaşım olarak Çin Halk Silahlı Polisi (PAP) de kendi iç “İHA inovasyon stüdyosunu” kamuoyuna açıklayarak benzer bir eğilimi ortaya koymuştu. Yine Defence Blog tarafından yapılan habere göre Çin’in tesisi saha düzeyinde drone modifikasyonu ve eklemeli imalat üzerine odaklanıyor olup Çin’in güvenlik operasyonları için merkezi olmayan insansız sistemlerin geliştirilmesine yönelik yatırımlarının arttığını göstermektedir.
Ayrıca Fransa da, günümüz modern harp sahalarının vazgeçilmezi olan drone konusunda sahadan çıkarılan dersler ile birlikte pratik üretimden birliklerin eğitimine kadar olan süreci benimsemeye devam ediyor. Bu bağlamda drone okuluna ek olarak birkaç Taktik Drone Eğitim Merkezi (CETD) kurduğunu duyuran Fransız ordusu da 3D yazıcılar ile sahada drone üretimini yaygınlaştırmaya çalışmaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.