ABD Ordusu, BAE Systems ile hipersonik mühimmatla donatılan 155 mm hava ve füze savunma sistemi için sözleşme imzalayacak.
ABD Ordusu’nun Hızlı Yetenekler ve Kritik Teknolojiler Ofisi (RCCTO), 20 Aralık 2024 tarihinde hava savunması dahil genel maksatlı 155 mm’lik kundağı motorlu top prototipi geliştirmek üzere BAE Systems ile özel bir sözleşme imzalayacağını duyurdu. Bu bağlamda Multi-Domain Artillery Cannon (MDAC) adı verilen bu sistem, insansız hava araçları ve seyir füzeleri de dahil olmak üzere artan modern hava tehditlerine karşı koymayı amaçlamaktadır.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre MDAC projesi, orijinal olarak ABD Donanması’nın iptal edilen elektromanyetik raylı top programı için geliştirilen ve 2028’de operasyonel bir gösterimi planlanan hipersonik bir mühimmatı kullanmaktadır.
Bu program, geleneksel idari engelleri aşarak teknoloji gelişimini hızlandırmak için tasarlanmış bir sözleşme mekanizması olan “Other Transaction Agreement” (OTA) kapsamında yürütülecektir. Bu doğrultuda belirlenen hedef ise 2027 mali yılı sonuna kadar MDAC bataryasının tam bir prototipini tamamlanması olarak aktarılmaktadır.
Bahse konu batarya 8 adet MDAC topu, 4 adet Çok Fonksiyonlu Hassas Radar (MFPR), 2 adet Çok Alanlı Muharebe Yöneticisi (MDBM) ve en az 144 adet hipersonik mühimmat (HVP) içereceği belirtilmektedir. Ayrıca söz konusu bileşenlerin şu anda konuşlandırılmakta olan ABD’nin Entegre Hava ve Füze Savunma Savaş Komuta Sistemi (IBCS) de dahil olmak üzere daha büyük bir savunma ağına entegre edileceği vurgulanmaktadır.
Hipersonik mühimmatlar (HVP), modern tehditlere karşı yenilikçi ve uygun maliyetli bir yanıt sunan habere konu projenin merkezi bir unsurudur. Başlangıçta ABD Donanmasının raylı top programı için geliştirilen bu mühimmatlar, saatte 9.000 kilometreyi aşan hızlara ulaşarak kinetik etkiyle hedefleri yok etmesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca 155 mm topçu sistemleri için tahmini menzili 31 kilometre olan patlayıcı varyantları da planlanmaktadır. Birim maliyeti 100.000 Doların altında olan HVP’ler, Stinger (400.000 Dolar) veya birkaç milyon Dolara mal olan PAC-3 MSE gibi geleneksel füzelerle karşılaştırıldığında özellikle rekabetçi özelliği ile ön plana çıkmaktadır.
Multi-Domain Artillery Cannon (MDAC)
MDAC; İHA’lar, seyir füzeleri, sabit kanatlı uçaklar ve helikopterler dahil olmak üzere çok çeşitli tehditlere karşı sabit ve yarı sabit pozisyonları korumak için tasarlanmıştır. Temel teknik gereksinimler arasında tekerlekli bir tasarım, uzaktan ateşleme yetenekleri, yüksek atış oranları, önemli mühimmat kapasitesi ve manuel veya otomatik olarak hızlı ikmal yer almaktadır. Sistem ayrıca C-130 nakliye uçağı tarafından taşınabilecek şekilde tasarlanmış olup etkinlik potansiyelini arttırmaktadır.
MDAC projesi, özellikle gelişen hava tehditleri bağlamında önemlidir. Silahlı insansız hava araçları, seyir füzeleri ve otonom sistemler, hem devlet hem de devlet dışı aktörler için stratejik araçlar haline gelmiştir. Özellikle Ukrayna’daki son çatışmalar, bu çeşitli ve genellikle asimetrik tehditlere karşı koymak için yenilikçi ve maliyet açısından verimli savunma çözümlerine olan ihtiyacı vurgulamıştır.
ABD Ordusu bu projeyle, on yılın sonuna kadar modern savaş alanı taleplerine göre uyarlanmış yenilikçi bir hava savunma sisteminin yeteneklerini göstermeyi ve aynı zamanda operasyonel maliyetleri azaltmayı hedefliyor. MDAC, hava tehditlerine esnek ve etkili bir yanıt sunarak katmanlı savunma stratejilerinde kritik bir varlık haline gelebilir.
İlgili Olarak
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi. Amatör olarak dış politika, güvenlik politikaları ve savunma sanayii ile ilgileniyor.