Millî Denizaltı’nın (MİLDEN) ilk kaynağı Gölcük Tersanesi Komutanlığında, “TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi” ve “Millî Uçak Gemisi”nin ilk sac kesimleri ise İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılarak inşalarına başlandı. İlgili gelişme Millî Savunma Bakanlığı’nın faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak düzenlenen Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı sırasında paylaşıldı. Bu bağlamda toplamda 31 geminin inşa faaliyetlerinin devam ettiği açıklandı.
Bakan Güler gemiler için 2025 yılını işaret etmişti
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, basın ve yayın organlarının Ankara Temsilcileri ile 2024 yılının Aralık ayında bir araya gelmişti. Millî Savunma Bakanlığındaki buluşmada Bakan Yaşar Güler terörle mücadele başta olmak üzere 2024 yılında icra edilen faaliyetleri anlatmıştı. Milli uçak gemisi ve TF-2000 hava savunma harbi muhribi hakkında da açıklamalarda bulunan Güler, şu ifadelere yer vermişti:
“Dizayn Proje Ofisimiz tarafından, yerli ve millî olarak tasarlanan ve üretilen ADA Sınıfı korvetlerimiz ve İstanbul firkateynimizden sonra / 3’üncü proje olan TF-2000 hava savunma harbi muhribi ile 4’üncü proje olan millî uçak gemisinin tasarım faaliyetleri de başarıyla devam etmektedir. Önümüzdeki yılın ilk aylarında, bu iki proje kapsamında sac kesme faaliyetlerinin de yapılmasını planlıyoruz.”
MUGEM
Geçtiğimiz SAHA EXPO 2024 Fuarı’nda Milli Uçak Gemisi’nin maketi de sergilenmişti. Dikey atım lançlerlerine sahip olan MUGEM’de HÜRJET, Bayraktar TB3, KIZILELMA ve ANKA-III’ün maketleri de yer almıştı. Bu bağlamda gemide toplamda kaç adet platformun bulunacağı da açıklanmıştı. Geminin hangarında 30 adet, uçuş güvertesinde ise 20 adet olacak şekilde toplamda 50 adet platformun bulunması bekleniyor. Gemi, dahili simülasyon araçlarıyla kanıtlanmış sağlam deniz tutuşu, denge ve yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Pruva tasarımı ise yakıt tüketiminde %1,5 azalma ve su altı gürültü yayılımında iyileştirme gibi yetenekler kazandırmaktadır.
Teknik Özellikler
- Hava araçları: Bayraktar TB3, ANKA 3, HÜRJET, KIZILELMA
- Personel: 400-500 personelden oluşan bir mürettebat, Rol-2 Seviyesi Tıbbi Alanlar
- Diğer yetenekler: 10.000 deniz mili, deniz durumunda sınırsız operasyon, İkmaller olmadan en az 60 günlük operasyonel kapasite
- Ana Tahrik Sistemi: COGAG konfigürasyon, x4 Gaz Türbini, x2 kontrol edi̇lebi̇li̇r hatveli̇ pervaneler
- Uzunluk: 285 metre
- Deplasman: 60.000 ton
- Max Hızı: 25 knots
- Take off / Landing: STOBAR
TF-2000 hava savunma harbi muhribi
TF-2000, Türk Deniz Kuvvetleri’nin hava savunma yeteneklerini artırmanın yanı sıra, yerli ve milli savunma teknolojilerinin bir arada kullanıldığı çok yönlü bir savaş gemisi olarak öne çıkıyor. Gelişmiş sensör sistemleri, insansız hava ve deniz araçları, güçlü silah sistemleri ve modern savaş yönetim yetenekleriyle donatılan TF-2000, denizlerde hava savunmasının yeni merkezi olacak.
149 metre uzunluğunda ve 21,3 metre genişliğindeki TF-2000, 8.300 ton deplasmana sahip olacak. 17 knot intikal hızının yanında 26+ knot azami hıza sahip olacak muhrip, yaklaşık 180-210 personel bulundurabilecek. 2024 yılının Şubat ayında dizayn ve özellikle geminin ana misyonunu etkileyen ÇAFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Sistemi) noktasında majör değişikliklere uğrayan TF-2000’de, Sabit AESA atış kontrol radarı yerini ASELSAN AKR radarına bırakırken 4 adet sabit yüzden oluşan 3 farklı (UMR, AYR, ÇFR) radar dizilimi de yeni tasarımda değişti.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı