ABD, Mısır’a 5.35 milyar Dolar tutarındaki çeşitli silah sistemlerinin satışını ve 555 adet M1A1 Abrams tankının yenilenerek M1A1SA konfigürasyonuna dönüştürülmesini onayladı.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı; Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Mısır’a 5.35 milyar Dolar tahmini maliyet ile Abrams tankı modernizasyon kitleri, APKWS güdümlü roket sistemleri ve Hellfire füzeleri de dahil olmak üzere ilgili ekipmanların satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası 3 ayrı satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikaları 20 Aralık 2024 tarihinde verdi.
Tahmini maliyeti 4.69 milyar dolar olan bu sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 555 adet M1A1 Abrams tankının M1A1SA konfigürasyonuna yükseltilmesi
- 555 adet AN/VAS-5B sürücü görüş güçlendirici (DVE-A) kiti
- 555 adet termal görüntüleme sistemi (TIS) nişancı dürbünü
- M250 sis bombası
- AGT-1500 tank motorları
- X-1100 tank şanzımanları
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor. Bu bağlamda teklif edilen satış talebinin ardından Mısır, ana yüklenici olarak General Dynamics Land Systems şirketi ile sözleşme imzalayabilecek. Konuyla ilgili olarak DSCA yetkilileri şu açıklamada bulundu:
“M1A1 Abrams tankını Amerika Birleşik Devletleri dışında üreten tek ülke Mısır’dır. Mısır Tank Yenileme Programı, M1A1 parçalarının ve bileşenlerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden akışına önemli ölçüde katkıda bulunarak ölçek ekonomileri yaratacak ve Savunma Bakanlığı ile diğer ABD güvenlik ortakları için nadir bulunan M1A1 parçalarının birim maliyetini azaltacaktır.”
Tahmini maliyeti 630 milyon dolar olan ikinci sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 2183 adet AGM-114R Hellfire füzesi
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor. Böylece teklif edilen satış talebinin ardından Mısır, ana yüklenici olarak Lockheed Martin şirketi ile sözleşme imzalayabilecek.
Tahmini maliyeti 30 milyon dolar olan son sözleşme ise (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 543 adet Gelişmiş Hassas Hedefleme Silah Sistemleri (APKWS) (8 milyon Dolar tutarındaki mevcut 216 APKWS satışına ek olarak)
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor. Teklif edilen satış talebinin ardından Mısır, ana yüklenici olarak BAE Systems şirketi ile sözleşme imzalayabilecek. Konuyla ilgili olarak DSCA yetkilileri şu açıklamada bulundu:
“APKWS’nin satışı, Mısır Hava Kuvvetleri’nin (EAF) terörist güçlere karşı operasyonlar yürütme yeteneğini artırırken sivillere yönelik riski önemli ölçüde azaltacaktır. EAF, AH-Apache taarruz helikopterlerinde kullanılmak üzere zaten APKWS roketleri satın almıştır. Bu nedenle bu ekipmanı silahlı kuvvetlerine entegre etmekte hiçbir zorluk yaşamayacaktır.”
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.