Pentagon, İHA’larla mücadelede etkin bir çözüm olan yüksek enerjili lazer sistemini test etti.
Pentagon bünyesinde İHA’larla mücadeleden sorumlu olan JIATF-401 (Joint Interagency Task Force 401), New Mexico’da bulunan White Sands Füze Test Sahası’nda yüksek enerjili bir lazer sistemini İHA’lara karşı başarıyla test etti. Test edilen lazer sisteminin türüne ilişkin Pentagon tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.
JIATF-401 Görev Gücü Direktörü Tuğgeneral Matt Ross yaptığı açıklamada, “Federal Havacılık İdaresi ve kurumlararası ortaklarımızla el ele çalışarak bu son teknoloji kabiliyetlerin güvenli, etkili ve Amerikalıları ortaya çıkan insansız hava aracı tehditlerinden korumaya hazır olmasını sağlıyoruz. Başarımızın ölçütü, personele en son teknolojiye sahip İHA’lara karşı mücadele kabiliyetini hızla sunmaktır ve bu test bu görevi daha da ileriye taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yapılan testte birden fazla amaca odaklanıldı
Test, ABD Savaş Bakanlığı ile Federation Aviation Administration (FAA) arasındaki iş birliği çerçevesinde gerçekleştirildi. Defense News tarafından yapılan habere göre testin amacı, bir yandan FAA’nın lazer sistemlerine yönelik güvenlik endişelerini gidermek, diğer yandan uçak mürettebatının görsel uçuş emniyetini sağlama kabiliyetini ve lazerlerin farklı hava aracı modelleri üzerindeki olası etkilerini veriyle desteklemek olarak aktarıldı. Ayrıca test sırasında, operatörlerin sistemleri güvenli ve etkili bir şekilde kullanmalarına olanak tanımak amacıyla sistemlerin yerleşik güvenlik özelliklerini ve eğitim protokollerini sergilemeye odaklanıldı.
Bununla birlikte yüksek enerjili lazer sistemleri, pek çok öncü savunma yüklenicisi tarafından üretilmekte ve fotonlar (ışık parçacıkları) kullanarak küçük dronları etkisiz hale getirmek için ‘soft kill’ (işlevsel imha) yaklaşımı sunmaktadır. Yoğunlaştırılmış ışınlar, küçük insansız hava araçlarını takip ederek odaklanmış ışınlarla onları yakmakta ve böylece mühimmat harcamadan düşürülmelerini sağlamaktadır.
Bu bağlamda gerçekleştirilen test, lazer silahlarının kuvvetlere entegrasyonundaki istikrarlı artışın bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Geçen yıl ABD Ordusu, 3 farklı drone sınıfını etkisiz hale getirmek üzere 20 adede kadar yüksek enerjili lazer silahı tedarik etmek amacıyla bir Request for Information (RFI) yayımlamıştı. Bu gelişme, ABD Donanması’nın Arleigh Burke sınıfı muhrip USS Preble‘ın bir tatbikat sırasında drone’a karşı yüksek enerjili lazer silahı ateşlediğini açıklamasının ardından gelmişti.
İlgili Olarak
Alman Donanmasına yüksek enerjili lazer sistemi geliştirilecek
ABD Ordusu yapay zeka tabanlı komuta kontrol sistemini test etti

Elektrik ve Elektronik Mühendisi, İTÜ Savunma Teknolojileri









