BMC tarafından üretilen Vuran Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) Rusya’da askeri bir çekici üzerinde hareket halinde olan bir konvoyda görüntülendi. Rus kaynaklar aracın Suriye’de ele geçirildiğini iddia etsede bu pek olası bir ihtimal değil.
Rusya’dan paylaşılan fotoğrafın Moskova’da çekildiği ve BMC üretimi Kirpi olduğu iddia edilmişti. Ancak üstü örtülmüş olan aracın görünen kısmından Vuran TTZA olduğu seçilebiliyor.
ACV-15’de Rusya’da sergilenmişti

Fırat Kalkanı harekatı döneminde ÖSO tarafından kullanılan bir ACV-15 çatışmaların seyri doğrultusunda bir biçimde Rejim güçleri tarafından ele geçirilmişti. Ele geçirilen araç Rejime ait enformasyon kaynakları tarafından kullanıldıktan sonra Rusya’nın “Terörle Mücadele” faaliyetleri tarafından ele geçirildiğini belirttiği araçlar ile birlikte Moskova’da sergilendi.

Rusya araçları sadece propaganda unsuru olarak kullanmak için treni 28 bin kilometreden daha uzun bir rotada gezdirdi. Araçta Suriye’de ele geçirilen çeşitli ülkelerce üretilmiş MRAP ve zırhlı araçlar yer aldı. Sergilenen araçlar arasında Humvee, ACV-15 ve Panthera F9 öne çıkıyor.
Yine Rusya tarafından Güney Osetya Savaşı’nda Gürcü birliklere ait Otokar Cobra Rusya tarafından ele geçirilmiş ve incelenmişti.
BMC Vuran kuvvetle muhtemel Suriye’den Rusya’ya götürüldü
Fotoğraflarda görülen BMC Vuran’ın Suriye’de ele geçirildiğine dair iddialar olsa da net bir kanıt bulunmamakta. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı gerçekleştirilen saldırılarda bölgede herhangi bir Vuran aracının terk edildiği ve geride bırakıldığı bilgisi basına yansımasa da çeşitli kaynaklarda bu yönde iddialar mevcuttu.
Libya’daki askeri varlığını inkar eden Rusya’nın Wagner gibi paramiliter unsurlar ile bölgede çok ciddi varlığı olduğu biliniyor. Türkiye tarafından Libya’nın meşru yönetimi Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH)’ne satılan araçlar arasında TSK ile aynı kamuflajı kullanan BMC Vuran araçları da bulunuyor.

Libya’daki darbeci Hafter destekçisi Libya Ulusal Ordusu (LNA) tarafından UMH’nin satın aldığı bazı Kirpi ve Vuran’lar ele geçirilmişti. Kimi vurularak kimi de hasar almadan ele geçirilen bu araçlardan biri olması çok kuvvetli bir ihtimal olarak öne çıkıyor.
İdlib’te ele geçirilen Rus malı teçhizatlar incelenmeli

İdlib’te Rusya’nın desteklediği Esed güçlerinden ele geçirilen Rus malı teçhizatlar incelenerek Türkiye’de sergilenmesi mütekabiliyet hususu açısından gözden geçirilmesi gereken bir seçenek. Özellikle İdlib bölgesinde muhaliflerce ele geçirilen T-90 ana muharebe tankının incelenmesi isabetli bir adım olarak öne çıkıyor.
Rusya’da önce ACV-15 şimdi de “sızdırılan” Vuran TTZA görüntüleri doğrultusunda “devasa propaganda makinesi” Rusya’nın aleni mesajlarına karşılık verilmesi gerekmektedir. Esed Rejimi “teröristlerinden” ele geçirilen T-90’ın gerek zırh, gerek atış kontrol sistemi gibi elektronik sistemlerinin incelenmesi daha sonra sergilenmesi Rus propaganda makinesine karşı aynı Pantsir videolarında olduğu gibi güçlü bir cevap olacaktır.
Güncelleme*
Türkiye’nin de tanıdığı Libya’nın meşru hükümeti Ulusal Mutabakat Hükümeti(UMH) güçleri darbeci Halife Hafter güçlerinin kontrolü altında bulunan Watya Hava Üssü’nü de geri almak için 5 Mayıs 2020’de başlattığı operasyon ile ele geçirilen bölgelerde güçlerini tutarak toparlanma sürecine girmişti. 18 Mayıs 2020 tarihinde sabah erken saatlerinde Hava Üssü’nü almaya yönelik yeniden başlatılan operasyon başarılı oldu.
Bölge etkinliğini gün geçtikçe artıran Bayraktar TB2 SİHA’lar 16-17 Mayıs 2020 tarihlerinde Watya hava üssüne yeni sevk edilen iki adet Pantsir-S1 hava savunma sistemini de hedef almıştı. Sistemlerden biri ise UMH güçlerinde bugün kontrol altına alınan Watya hava üssünde ele geçirildi. Ele geçirilen sistemin hasarlı olduğu görülüyor. Watya hava üssünden taşıyıcı ile çıkarılan Rus yapımı Pantsir-S1 sisteminin nereye götürüldüğü ise soru işareti.

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.