Avrupa’nın en büyük uçak üreticilerinden Airbus, savunma ve uzay biriminde önemli bir küçülmeye gitmeye hazırlanıyor.
Airbus, uydu faaliyetlerindeki ağır kayıpları derinlemesine incelemek üzere aylar geçirdikten sonra 16 Ekim Çarşamba günü savunma ve uzay bölümünde 2.500 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Avrupalı havacılık ve uzay grubu, ikinci en büyük bölümündeki işgücünün %7’sini temsil eden kesintileri sendikalarla yapılan görüşmelerin ardından 2026 ortasına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediğini ancak acil bir yeniden yapılandırma ücreti almayı erteleyeceğini söyledi.
CNN tarafından yapılan habere göreyse başlıca sebepler artan maliyetler ve “savaş alanındaki hızlı değişimler” gibi zorlukların damgasını vurduğu “karmaşık iş ortamını” gerekçe göstermekte. Uydular ve nakliye araçları üreten Airbus, Avrupa’nın füze, savaş uçağı ve uzay fırlatma programlarında da önemli bir paya sahip.
İlk olarak Fransız haber ajansı AFP tarafından bildirilen işten çıkarmalar, ATOM kod adlı savunma ve uzay sektöründe bir yıldan uzun süredir devam eden verimlilik incelemesinin ardından geldi. Şirketin uzay alanındaki projelerinden biri olan OneSat projesi başta olmak üzere uzay sistemlerindeki 1.5 milyar euroluk masraflar, savunma alanındaki gecikmeler ve artan maliyetler Airbus’ın karşı karşıya kaldığı zorluklar arasında yer almakta.
Bu bağlamda Airbus Defence and Space CEO’su Mike Schoellhorn yaptığı açıklamada, “giderek zorlaşan uzay pazarında” daha ileri adımlar atmanın zamanının geldiğini söyledi. Schoellhorn yaptığı açıklamada “Bu bizim daha hızlı, daha yalın ve daha rekabetçi olmamızı gerektiriyor.” ifadelerine yer verdi. Öte yandan Reuters tarafından yapılan habere göre Airbus, İtalyan Leonardo’nun yanı sıra Fransız Thales’in de dahil olduğu son uydu konsolidasyonu görüşmelerinin sonucunu beklemeden, zor durumdaki uzay sistemleri işi için özel geri dönüş planları hazırlıyor.
Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa ülkeleri savunma harcamalarını arttırdı ancak yeniden silahlanma harcamalarının bir kısmı Avrupalı olmayan tedarikçilere gitti ve en acil ihtiyaçlar Airbus’ın en çok odaklandığı büyük platformları içermiyor.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.