Alman Silahlı Kuvvetleri, piyadelerini malzemelerin ve silahların taşınması için insansız kara araçlarıyla donatmayı planlıyor. Bu bağlamda iki askerî tatbikatın da bir parçası olarak değişen dağıtım senaryolarında farklı sistemleri test etti. Fraunhofer FKIE tarafından ise bahse konu testlerde teknik ve bilimsel destek sağlandı. Fraunhofer FKIE tarafından yayınlanan test sonuçlarına göre ise insansız kara araçlarının büyük potansiyeli ve halihazırda ulaştıkları olgunluk derecesi gösterilmiş oldu. Testler sonucunda askerlerin ve uzmanların ortak beyanı, “sistemler tedarik sürecine girebilir” şeklinde oldu.
Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen testlerde iki farklı İKA sistemi yer aldı; Hentschel / Diehl Defence tarafından geliştirilen “Ziesel” İKA ve Estonyalı Milrem Robotics firmasının “THeMIS” İKA sistemleri. Testler kapsamında her iki sistemin de hem uzaktan kumanda hem de otomatik takip etmede iyi iş çıkardığı ifade edildi. Ziesel İKA sistemi gelişmiş manevra kabiliyeti ve yönetilebilirlik özellikleri ile ön plana çıkarken daha düşük taşıma kapasitesini sahip.

Kasım 2020’de Brandenburg, Lehnin’deki Alman Silahlı Kuvvetleri birlikleri tarafından icra edilen testlerde İKA sistemlerinin “beni takip et” özellikleri test edildi. Hammelburg’da 2019 yılı sonbaharında kentsel ortamda yapılan ilk denemenin ardından, İKA sistemleri 2020 yılı içinde ormanlık arazide yeteneklerini kanıtlamak için testlere tabi tutuldu. Sonuç ise “Asker nereye giderse, İKA da oraya gider.” şeklinde oldu.
Mevcut bir dizi testlerde, Alman Ordusu piyasada bulunan dört farklı İKA modelinin, taşıma fonksiyonunun olgunluk düzeyini ve destek potansiyelini inceledi. Hammelburg’daki piyade okulu, şehir ortamında operasyonel senaryolarda üç uzaktan kumandalı sistemi inceledi: Mission Master (Rheinmetall), Ziesel (Hentschel / Diehl Defence) ve Probot V2 (Friedrich Hippe / Elbit Systems).

Kullanıcılar tarafından uygulamalı test
Testlerde yer alan FKIE Bilişsel Seyyar Sistemler Başkan Yardımcısı Frank E. Schneider, ”İKA’ların üreticinin eğitimli bir operatörü tarafından değil, askerlerin kendileri ve dolayısıyla sonraki kullanıcıları tarafından kontrol edilmesi, testleri yararlı bilgiler elde etmek için çok değerli kılıyor.” dedi. Brandenburg askerî eğitim alanı Lehnin’de 6. Muhafız Taburu Bölüğü tarafından yapılan ikinci testler Kasım 2020’nin sonunda gerçekleşti. Buradaki testlerde ise yine Ziesel İKA yer alırken ilk kez Estonya şirketi Milrem Robotics’ten THeMIS sistemi de bu testlere katıldı. Test programında İKA sistemleri bu kez – Hammelburg’daki ilk testin aksine – ormanlık arazide, yüklü durumda uzaktan kumandadan bağımsız izlemeye kadar çeşitli fonksiyonları ile değerlendirildi.

Sezgili kullanım ve net destek potansiyeli
Test sonucuna göre askerler, sistemlerin uzaktan kumandasına çabucak aşina oldular ve genellikle İKA’nın sağladığı destek konusunda heveslilerdi. Uzaktan kumanda seçeneğine ek olarak, her iki sistem de otomatik takip fonksiyonuna sahipti ve bu da dikkate alındı. Mesafeli otomatik takip sistemi her şeyden önce, operatörün İKA’yı kontrol etmek yerine kendi güvenliğine konsantre olabilmesi için önemliydi. Otomatik takip modunun teknik uygulaması iki sistemde çok farklı: Ziesel bunun için ön tarafta bir kamera sistemi kullanırken Milrem, asker tarafından taşınan ve araç tarafından tanınan THeMIS için bir verici kullanıyor. Sisteme bağlı olarak, modellerin birbirine karşı kıyaslanması gereken başka avantajları ve dezavantajları vardı: Ziesel, THeMIS’ten daha düşük bir taşıma kapasitesine sahip olsa da bu genel olarak yeterli bulundu. Buna karşılık, Ziesel İKA daha iyi manevra kabiliyeti ve yönetilebilirlik ile de ön plana çıktı.
Robotik uzmanı ve proje yöneticisi Schneider, şimdiye kadarki test serilerinin sonuçlarını “Sistemler tedarik edilmeye hazır.” şeklinde özetliyor. Schneider açıklamasında,
“Bana göre, tüm sağlayıcılar tedarik için temel gereksinimleri karşılıyor. Gerçek şu ki: Askerler üzerindeki yük büyük ölçüde azaltılmış, olay yerine çok daha verimli bir şekilde varmaları sağlanıyor. Bu nedenle de Alman Silahlı Kuvvetleri 200’den biraz daha fazla İKA için bir gereksinim planlıyor. 2019’da sunulan ilgili bir girişim şu anda planlama ofisinde. 2022’den itibaren karşılık gelen bir işlevsel gereksinim oluşturulabilirse ilk sistemlerin tanıtımı 2027’den itibaren mümkün olacaktır.”
ifadelerine yer verdi.

Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.