Almanya merkezli POLARIS, MIRA II uzay uçağı için ilk aerospike roll testinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.
2019’da kurulan Almanya merkezli POLARIS Spaceplanes, MIRA II aracının roketle çalışan roll testini tamamladı. Gelecekte kullanılacak uzay teknolojilerine hazır olmak adına gerekli olan bu çalışmanın ürünü MIRA II, 5 metre uzunluğunda kalkış ve iniş için jet motorları ve roketle çalışan uçuş aşaması için bir aerospike roket motorundan güç almaktadır. Aracın temel amacı öncelikle şirketin kendi geliştirdiği AS-1 doğrusal aerospike roket motoru olmak üzere önemli sistemler için bir test yatağı görevi görmektir.
Test, şirket araçlarının roketle çalışan ilk uçuşunu denemesinden önceki son önemli kilometre taşını temsil etmektedir. MIRA II, POLARIS’in roketle çalışan ilk uçuş denemesinden hemen önce bir kalkış kazası sonucu orijinal MIRA aracının hasar görmesinin ardından geliştirmeye başladığı iki araçtan biridir.
5 metre uzunluğundaki MIRA II, kalkış ve iniş için jet motorları ve roketle çalışan uçuş aşaması için bir aerospike roket motorundan güç almaktadır. Aracın temel amacı öncelikle şirketin kendi geliştirdiği AS-1 doğrusal aerospike roket motoru olmak üzere önemli sistemler için bir test yatağı görevi görmektir.
POLARIS Spaceplanes, MIRA II roketle çalışan roll testini 29 Ekim’de Baltık Denizi kıyısındaki Peenemünde Havaalanı’nda gerçekleştirdi. Bu bağlamda MIRA II pistte taksi yaparken 1 kN LOX/kerosen AS-1 roket motoru üç saniye boyunca ateşlendi. Kısa yanmanın ardından aracın güvenlik sistemi kalan sıvı oksijeni otomatik olarak boşalttı; bu da aracın durdurma sistemini doğrulayan testin önemli bir parçasıydı.
MIRA II aracının testleri 25 Ekim’de jet motorlu uçuş testiyle başladı. 26 ve 27 Ekim’de iki ek uçuş testi daha yapıldı ve son test aracın aerospike motoru için bir kütle simülatörü içeriyordu. Aerospike motoru daha sonra bir buçuk günlük bir süre boyunca kuruldu ve bu da şirketin roketle çalışan roll testine devam etmesini sağladı.
Bu denemenin MIRA II’nin 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği üç türbin destekli test uçuşunun hemen ardından yapıldığı paylaşıldı. Ayrıca MIRA II’nin bu testlerde türbin motorlu bir araç olarak başarılı bir performans sergilediği belirtildi. Buna ek olarak 36 saat içinde aerospike roket motorunun entegrasyonu ve ardından yapılan roll testi, POLARIS’in ileri düzey uçuş testlerine geçmeye hazır olduğunun göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Şirket yetkilileri MIRA II’nin sadece altı ayda tasarlandığını, inşa edildiğini ve yer testinden geçirildiğini ifade etti. Ön ve son ateşleme aşamaları için küçük jet motorları ve roketle çalışan uçuş için bir AS-1 motoru ile donatılmış araç, 5 metre uzunluğunda ve 240 kg nominal kalkış kütlesine sahiptir.
AURORA: Yakın Dünya Yörünge Yolcusu
MIRA II ve MIRA III araçlarının testleri tamamlandıktan sonra şirket NOVA aracına geçecek. Bu, şirketin son gösterim aracı olacak ve şirketin yüksek irtifalarda tekrarlanabilir roketle çalışan süpersonik uçuş yapma yeteneğini doğrulamak için kullanılacak. POLARIS daha sonra çok amaçlı uzay uçağının ve AURORA adlı hipersonik bir taşıma sisteminin geliştirilmesine devam edebilecek. Harcanabilir bir üst aşamaya sahip olan AURORA, 1.000 kilograma kadar yükleri alçak Dünya yörüngesine ulaştırabilecek.
İlgili Olarak
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.