Almanya, Japon P-1 deniz karakol uçağını listesinin dışında bıraktı.
Almanya, Fransa ile birlikte 2035 yılında yeni nesil karakol uçağı tanıtmayı planlıyordu. P-3C Orion uçaklarını yüksek bakım, onarım maliyetleri nedeniyle 2035’teki ilk programın öncesinde 2025’te kullanımdan geri çekmeyi seçti. 2035 yılına kadar kullanılmak üzere geçici karakol uçakları tedarik edilmesi planlanıyor. Japon Kawasaki P-1, Boeing P-8 Poseidon ve diğer birkaç uçağın bulunduğu geçici uçakları satın almak için süreç başlatıldı.
Berlin’in tutumu daha önce Japonya ile işbirliği konusunda olumlu olsa da şimdi bir değişiklik gösteriyor. Konuya dair bir yetkili The Japan Times’a “Alman tarafı, uçağın 2025 yılına kadar hazır olup olmayacağını sorgulayarak P-1’in tip sertifikası almasının beş yıldan fazla süreceğine inanıyor.” dedi.

Bu, Kawasaki P-1’i Boeing dahil rakiplerle yapılan bir yarışta dezavantajlı duruma sokabilir. Kaynaklar, “Alman bakanlığı geçici uçaklar olarak P-8 de dahil olmak üzere birçok adayı listeledi, ancak Japonya’nın P-1’i listede yoktu” dedi. Japon P-1, İngiltere ve Yeni Zelanda tarafından başlatılan iki yarışta da daha ucuz olan P-8’e karşı ihaleyi kaybetmişti.
P-3C Orion
P-3C Orion deniz karakol uçağı, denizaltı savunma harbine yönelik olarak geliştirilmiştir. 1960’larda başlanan üretiminden bu yana uçak, dünya çapında bir çok kullanıcı tarafından tercih edilmiştir.
Temel Görev | Denizaltı savunma harbi (ASW) ve su üstü savunma harbi (ASuW) |
Üretici | Lockheed Martin Aeronautical Systems Company |
Tahrik | 4 adet Allison T-56-A-14 turboprop motor (her biri 4,600 hp) |
Uzunluk | 35.57 metre |
Kanat Açıklığı | 30.38 metre |
Maksimum Kalkış Ağırlığı | 63,394 kilogram |
İrtifa Tavanı | 8,626 metre |
Uyumlu Mühimmatlar | AGM-84 Harpoon, AGM-84K SLAM-ER, AGM-65F Maverick, Mk46/50/54 |
Boeing P-8A Poseidon Uçağı
Boeing şirketi, Model 737 kısa/orta menzilli uçağının 1964 yılında piyasaya çıkışını duyurdu. Uçağın ilk prototipi 737-100 uçuşunu 1967’de gerçekleştirdi. Bir dizi sorun çözüldükten sonra yalnızca 30 adet satılabildi. Hava yolu şirketleri daha iyi kapasite istedi. İkinci prototip 737-200 ise ihtiyaç duyulan uçak oldu ve 737’nin başarısı o zamandan beri yükselerek devam etti.
Uçaktaki ilk büyük değişiklik 1984 yılında, Pratt&Whitney JT8D’nin yerini alan CFM56 turbofan motor ile geldi. Devamında, en büyük rakibi Boeing 737 olan Airbus A320 serisi kısa/orta menzilli uçağın sürekli iyileştirmelerine yanıt olarak, yeni bir kanat tasarımı ile tam yetkili dijital elektronik kontrol (FADEC) sistemi ve diğer iyileştirmeler eklenerek değişiklikler sürdürüldü ve Yeni Nesil (NG) 737 ortaya çıktı. Boeing şirketi NG varyantları arasından 737-800’ü, ilerleyen zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donanması’nın emektarı Lockheed P-3 Orion uçağının yerini alacak olan, Boeing P-8A Poseidon deniz karakol uçağının temeli olarak seçti.
2004’te, Poseidon deniz karakol uçakları için bir sözleşme imzalandı ve ilk uçuş 2009’da gerçekleşti. 2013’te, ABD donanması uçağın ilk harekât kabiliyetini açıkladı ve Poseidon artık yalnızca ABD’nin değil, aynı zamanda Hindistan Donanması ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin envanterine de girdi.
BAE Systems Nimrod MR.Mk2 uçak gövdesinden yükseltilen Nimrod MRA.Mk4 deniz karakol uçağı programı 2010 Savunma Ekipman ve Destek Kuruluşu kapsamında iptal edilene kadar devam ediyordu. Bunun üstüne 2011’de MR.Mk2 geri çekildi ve sonuç olarak, Birleşik Krallık’ta uzun menzilli sabit kanatlı deniz karakol uçağı kalmadı. Seedcorn Projesi ile askeri personel, kabiliyetlerinin korunması için deniz karakol birimlerine gönderildi.
2015’te Kraliyet Hava Kuvvetleri, Savunma Ekipman ve Destek Kuruluşu’ndan 9 adet Poseidon tedariki için onay aldı. Kaynaklara göre, Poseidon filosu numaralandırılarak İskoçya’da hazırlanan RAF Lossiemouth stratejik tesisinde konuşlandırılacak. Boeing P-8A Poseidon deniz karakol uçağı, İngiliz silah sistemleriyle donatılabilmesine karşın ABD sistemleri ile donatılacak.
İlgili Olarak
Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.