Almanya kara konuşlu taktik hava savunma sistemine ilişkin görüşmelerini sürdürüyor.
Alman Hükûmeti kara konuşlu taktik hava savunma sistemi (TLVS/Taktisches Luftverteidigungssystem) ile ilgili bir sözleşme hakkında yüklenici Lockheed Martin ve MBDA ile bir dizi görüşmelere devam ediyor.
Devam eden görüşmeler için programın hala maliyet ve risk problemleri olduğu için yasal çerçeve üzerinde hala ortak bir zemin oluşmadığını gösterdiği ifade ediliyor. Almanya, ana ve alt yüklenicilerden 2020 Mayıs’ta ülkenin eski Patriot hava savunma füze sistemi filosunun yerine geçmeye yönelik üçüncü girişimi olan revize edilmiş bir teklif sunmalarını istemişti.
Bir sözcü verdiği demeçte, Savunma Bakanlığı’nın bu yaz sonlarına kadar resmi bir teklif beklediğini ifade etti. Ana mesele, aksaklıklar daha çok alt yüklenicilerde olduğundan, özellikle ABD savunma devi Lockheed Martin’in Almanya’nın programında sorunlar çıkarsa riskin çoğunu üzerine almasına ilişkin taleplerine nasıl bir yaklaşım sergileyeceği ile ilgili.
Alman yetkililer, önceden belirlenen isterlerin kabiliyet kapsamını fazlasıyla genişletti. Bu yüksek teknoloji istekleri, Almanya’nın şirketlere daha fazla sorumluluk yükleyerek geçmiş satın alımdaki hataları düzeltmeye çalışan yeni savunma sistemleri edinimi sürecinde ortaya çıkmıştır. Müzakereler yeni teklifin, Lockheed Martin önümüzdeki ay devam etmeye karar verirse, yaz tatilinden sonra milletvekillerine sunulacak sözleşmeye denk geleceği anlayışıyla ilerliyor.
Lockheed Martin, Almanya’nın ağır yük helikopteri tedariki ile ilgili projede de rekabet halinde bulunuyor.
Lockheed Martin, Sikorsky CH-53K King Stallion, Boeing, CH-47F Chinook teklifinde bulunuyor. Her iki şirket de Almanya Silahlı Kuvvetleri için VFW-Sikorsky CH-53G / GS / GA Stallion yenileme programı çerçevesinde teklif veren taraflar.

2023 ile 2030 yılları arasında Almanya Silahlı Kuvvetleri’ne 44-60 adet arasında teslimat yapılması talep ediliyor. Ağır yük helikopteri (STH/Schwerer Transporthubschrauber) programını Kasım 2018’de onaylayan Almanya Hükümeti, görevdeki 70 adet CH-53G/GS/GA/GEs yerine yeni helikopter geliştirmenin imkansız olduğunu, King Stallion ya da CH-47 Chinook’un uygun tek çözüm olduğunu söyledi.
İlgili Olarak

Lisans ve yüksek lisans eğitimini makine mühendisliği alanında tamamlayan Ekrem Arslan Cad & Cae alanında profesyonel olarak özel sektörde çalışmalarına devam etmektedir, savunma sanayi alanında özellikle yeni geliştirilen sistemlerin mekanik tasarımları üzerine ilgi duymaktadır.