Altınay Savunma gemilerde helikopterlerin yakalanması ve hangara transfer edilmesi için kullanılan ve Kanada tarafından ambargoya tabi tutulan ASIST helikopter yakalama sistemini HYTS (Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi) Yerlileştirme ve Tedariki projesi kapsamında yerlileştirdi.
2️⃣ İlk görevine bu yıl hizmete alınacak milli firkateyn İSTANBUL ile başlayacak sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerdeki yerlilik oranımızı artıracak, savunma sanayiinin ihracat kalemleri arasına katılacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. 👏
— İsmail Demir (@profismaildemir) January 30, 2023
Sistem; helikoptere konuşlu lazer sensörler, gemiye entegre görüntü işlemeli kamera sistemi, helikopter yakalama ve transfer aracı ve operatör konsolunu içeriyor. Pistte personel müdahalesi gerektirmeyen sistem konsol başındaki operatör ile kullanılabiliyor ve Deniz Koşulları 4 ve 5’te görev yapabiliyor.
Proje Takvimi
- 1 Kasım 2020: SSB’nin HYTS’nin yapılabilirtesi ile ilgili görüşme daveti, toplantıya SSB, STM ve Altınay katıldı.
- Ocak-Mart 2021: Altınay tarafından oluşturulan 6-12 kişilik teknik heyet ile TCG Büyükada MİLGEM korveti TCG Göksu fırkateyninde bulunan helikopter yakalama sistemleri incelendi ve personelden geri bildirim alındı.
- 17 Mayıs 2021: STM ile Altınay arasında “Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedariki” projesinin sözleşmesi imzalandı.
- 6 Ağustos 2022: Ön Tasarım Toplantısı
- 9 Mart 2022: Detay Tasarım Toplantısı
- 16 Eylül 2022: Proje Gözden Geçirme Toplantısı
- 25 Kasım 2022: İstanbul fırkateyni personeli, SSB, STM, DzKK-DPO, SDO ve Sefine Tersanesi katılımıyla İlk Gösterim ve Ön FAT Faaliyeti icra edildi.
- 26-29 Aralık 2022: FAT faaliyeti Başarı ile icra edildi.
Proje Yönetim ve Sistem Mühendisliği Metodları ile yönetilen projede Ürün Geliştirme Süreçleri dahilinde maaliyet azaltmak için sonlu elemanlar yöntemleri, matematiksel modeller ile doğrulama teknikleri kullanılarak prototip üretim ihtiyacı azaltıldı. Aynı zamanda ürün geliştirme metodolojisi teknikleri kullanılacak ve kıyaslama ile kullanıcı deneyimi çalışmaları gerçekleştirilecek.
Helikopter yakalama sisteminde, özelleştirilmiş ürünler yerine, kullanım alanına özel Rafta Hazır (RAHAT) ürünleri kullanıldı. Son kullanıcı veya ihracat lisansına tabi alt sistem ve komponent kullanımından kaçınılacak.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.