TRT Haber tarafından aktarıldığı üzere, ilk uçuşunu yapacak TUSAŞ ANKA-3 MİUS için havada yakıt ikmali kabiliyeti planlanıyor. ANKA-3’ün tanker uçak olarak kullanımı envanterdeki mevcut tanker uçaklardan daha farklı bir şekilde ele alınması gereken bir konudur.
KC-135 gibi tanker uçaklar yüklü miktarlarda yakıt taşımaktadır ancak 40 m’ye yakın uzunluk ve genişlikleriyle ve öz koruma tedbirlerinin kısıtlı olması sebebiyle bu uçaklar düşman saldırılarına açıktır. Bu noktada ANKA-3 gibi daha az yakıt taşıyan ancak düşük görünürlüğe sahip bir platform, savaş uçaklarına ve diğer MİUS’lara özellikle sıcak temasın olduğu bölgelerde taktiksel avantaj sağlayabilir. KAAN MMU, düşük görünürlüğe verilen önem sebebiyle tanker kabiliyetli bir ANKA-3’ten en çok faydalanacak platformlar arasında gösterilebilir.
ANKA-3’e yakıt ikmali kabiliyeti için yakıt ikmal podları önem taşımaktıdır. Savaş uçakları ve kargo uçaklarında kullanılabilen yakıt ikmal podları, ikmal için gerekli mekanizmaların hızlı bir şekilde platforma entegre edilmesini sağlamaktadır.

ANKA-3’ün yakıt ikmali uygulamasına en yakın örnek ABD’nin MQ-25 Stingray tanker İHA’sı olarak gösterilebilir. Donanmasındaki uçakların harekat menzilini ana akım tanker uçaklara ihtiyaç duymaksızın uçak gemisine konuşlu bir platformla genişletme niyetinde olan ABD halihazırda MQ-25 Stingray tanker İHA’nın test faaliyetlerine devam ediyor. MQ-25, şu ana kadarki testlerde ABD Donanması’na ait F/A-18 Super Hornet, F-35C Lightning II ve E-2D Hawkeye uçaklarına yakıt ikmali gerçekleştirdi.
ANKA-3 MİUS’un gemiye konuşlu kullanımı daha önce dile getirilmişti. Düşük görünürlüklü yakıt tankeri olarak ANKA-3; KIZILELMA ve HÜRJET’in gemiden kalkış yapabilen konfigürasyonlarının harekat menzilini arttırabilir.
“ANKA-3 bir ürün ailesi olacak”
Defence Turk olarak Savunma Sanayii Başkanlığı’nın tensipleri ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ni ziyaret ederek derin darbe uçağı ANKA-3 ile ilgili detayları konuştuk. Bu kapsamda ANKA-3’ün görev profili, teknik kabiliyetleri, projenin geleceği gibi birçok konuda TUSAŞ Sistem Mühendisliği Müdürü Nevzat Polat, Defence Turk’e özel açıklamalarda bulundu.
ANKA-3’ün uçak gemilerine iniş ve kalkışına yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Polat, şu ifadelere yer verdi:
“Bu özellik de en başta düşündüğümüz bir durum. Ancak bu tarz tasarımlarda bazı kısıtlayıcı unsurlar var. Uçak gemisinden iniş ve kalkış için farklı özelliklerde uçak tasarlamak gerekiyor. Çünkü çok kısa sürede iniş ve kalkış yeteneğine sahip olmanız lazım. Motorunuzun uçağa göre çok daha kabiliyetli olması gerekiyor. İHA’larda pilot olmadığı için uçak gemisine indirebilmek de önemli bir kabiliyet.
Bunlar bizim çalıştığımız platform türevleri. ANKA-3 dediğimizde bir uçaktan bahsetmiyoruz. Bunun bir ailesi var. Bunun daha alt sınıfları olacak veya daha ağır sistemleri olacak. Aynı tipte ölçeklenmiş modellerimiz de var. Bu uçağın daha alt sikletini hayata geçirmek üzere arkadaşlarımız şu anda çalışıyorlar. Aynı zamanda daha yükseği için de çalışıyoruz.”
İlgili Olarak
ANKA-3’ün TCG ANADOLU’ya konuşlandırılabilecek konfigürasyonu geliyor!

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.