TUSAŞ tarafından üretilen ANKA İHA bir sortide 30 saat 30 dakikalık uçuş yaptı. ANKA İHA en uzun süre uçuş yapma rekorunu kırdı.
Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı İnsansız Hava Aracı ANKA’nın montajı ve üretimi tamamlanarak, 16 Temmuz 2010 tarihinde TUSAŞ tesislerinde düzenlenen törenle hangardan çıkmıştı. Aralık 2010’da ilk uçuşunu gerçekleştiren ve 2013’te envantere giren TUSAŞ’ın ANKA İnsansız Hava Aracı göklerde 100 bin+ uçuş saatini tamamlarken kendi havada kalış rekorunu kırdı. 30+ saat havada kalan ANKA, kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedeflemişti.
ANKA-S
Yeni nesil faydalı yüklerin entegrasyonu ve milli imkânlar ile uluslararası emniyet standartlarına göre tasarlanan ANKA-S Sistemi, sahip olduğu milli uçuş kontrol bilgisayarı, milli hava aracı kontrol bilgisayarı ve milli IFF ile emniyet ve operasyon kabiliyeti olarak sınıfının en yetkin sistemlerinden biri olarak envanterdeki yerini aldı.
ANKA-S, MALE (Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı) İHA projesi, ANKA İHA sistemlerinin alt türü olarak 25 Ekim 2013 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında yapılan üretim anlaşması ile hayata geçirilmişti. ANKA ve ANKA Blok-B sistemleri temel alınarak geliştirilen ANKA-S, 2017 yılında hizmete girdi.
S versiyonunun bir diğer özelliği ise sistemin, uydudan kontrol edilebilmesidir. Uydudan kontrol edilebilme kabiliyeti ile kontrol mesafesi arttırılarak genişletilmiş harekat alanı oluşturulmaktadır. Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevleri, yeni nesil elektro optik/kızıl ötesi kamera ile teşhis, takip ve işaretleme görevlerinin icrası, MAK görevi ve telsiz rölesi ile hava-yer/yer – yer haberleşme desteği sağlanmaktadır.
İlgili olarak: