NASA’nın Ay’a dönüş kapsamında başlattığı Artemis Programı’nın ilk görevi yakıt sızıntısı sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi.
NASA’nın bugüne kadar geliştirmiş olduğu en güçlü roket olan Space Launch System’in (SLS), 29 Ağustos 2022 tarihinde fırlatılması planlanıyordu. Ancak fırlatma yakıt sızıntısı sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. Fırlatmanın 5 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşmesi planlanıyor.
Fırlatmadan önce tespit edilen yakıt sızıntısını NASA mühendisleri, durdurmaya çalıştı. İlk olarak, hidrojen hızlı bağlantı kesme konektörünü tekrar yerine oturtmak için tank konektörünü ısıtmaya ve soğuk yakıtla soğutmaya çalıştılar. Daha sonra mühendisler, helyumla yeniden basınçlandırmaya çalıştılar. Ardından sızıntıyı durdurmak için sıcak ve soğuk yöntemine geri döndüler. Ancak üç deneme de başarısız oldu.
NASA’nın Artemis-I ay görevi için bu hafta ikinci olan gecikme, ajansın bir sonraki fırlatma girişimini yapmak için en erken 5 Eylül Pazartesi gününe kadar beklemesi gerektiği anlamına geliyor. Ek olarak NASA’nın Artemis-I’in SLS roketini onarım için Araç Montaj Binası hangarına geri döndürmesi gerekebilir. Bu durumda fırlatma Ekim ayına ertelenebilir.
Artemis-I
NASA’nın bugüne kadar geliştirmiş olduğu en güçlü roket olan Space Launch System’in (SLS), 29 Ağustos 2022 tarihinde fırlatılması planlanıyordu. Türkiye saati ile 13.30 (EDT-12:33 UTC) fırlatılacak SLS ile beraber insanlık Ay’a dönüş yolculuğuna başlayacaktı. Ancak program teknik aksaklıklar sebebiyle ertelendi.
Orion uzay aracını Ay yörüngesine taşıyacak olan SLS; ilk aşama da 4 adet RS-25 sıvı yakıtlı motora, 2 adet katı yakıtlı roket boostera (güçlendirici) ve Orion uzay aracına entegre kriyojenik itiş kademesine sahiptir.
Artemis-I Görevi kapsamında fırlatılacak olan SLS; Florida’da NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nde yer alan Pad 36B’den görevine başlayacak. SLS’in ana kademesinde ayrıldıktan hemen sonra Orion uzay aracı Aya olan yolculuğuna başlayacak. SLS’in Orion Stage Adapter’de (Orion Kademe Adaptörü-OSA) yer alan 10 adet küp uydu Orion uzay aracının ay transfer yörüngesinde farklı aşamalarda uzay aracından ayrılarak yörüngelerine yerleştirilecek. Küp uydular; üzerlerinde yer alan yükler ile çeşitli teknolojik gösterim ve deneysel çalışma yapacaktır.
Orion kademe adaptöründe yer alan uydular:
- OMOTENASHI
- Lunar IceCube
- NEA Scout
- LunIR
- EQUULEUS
- LunaH-Map
- CuSP
- BioSentinel
- ArgoMoon
- Team Miles
şeklinde olup derin uzayda teknoloji gösterimleri başta olmak üzere birçok alanda deneysel çalışma yapacak.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı